Sari la conținut

Aliații din cadrul NATO se adună la un summit semnificativ și strategic

Liderii celor 32 de state membre ale NATO se reunesc la Washington începând cu marți, pentru un summit crucial al alianței transatlantice. Sprijinul pentru Ucraina este principalul punct de pe agendă, într-un moment tensionat marcat de amenințări externe și interne la adresa securității alianței militare, transmite sursa.

Summitul, care marchează 75 de ani de la înființarea NATO, va aduce la un loc cel mai mare număr de state membre din istoria sa: 32, după aderarea Finlandei și Suediei. Cu toate acestea, atmosfera nu este una festivă.

Pe lângă războiul Rusiei în Ucraina, provocările tot mai mari puse de o Chină asertivă și conflictul din Gaza, summitul este umbrit de incertitudini legate de angajamentul unora dintre membrii cheie de a-și apăra aliații.

Preocupările majore se referă la capacitatea președintelui american Joe Biden de a-l învinge pe fostul președinte Donald Trump, un critic vocal al NATO, în alegerile din noiembrie. O victorie a lui Trump ar putea pune sub semnul întrebării viitorul alianței.

Pe lângă sprijinul pentru Ucraina, liderii NATO vor discuta, de asemenea, despre creșterea cheltuielilor de apărare, modernizarea capacităților militare și consolidarea flancului estic al alianței. Summitul va fi o ocazie importantă pentru a reafirma unitatea și determinarea NATO în fața unui mediu de securitate din ce în ce mai complex și provocator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!