Sari la conținut

ANAF Observă Probleme cu Declararea și Plata Taxelor pentru Veniturile din Facebook, Youtube, TikTok, Uber și Glovo

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a identificat dificultăți în rândul persoanelor care obțin venituri din activități online, precum Facebook, Youtube, TikTok, Uber și Glovo, în ceea ce privește declararea și plata taxelor. Multe dintre acestea întâmpină dificultăți în completarea Declarației Unice, un proces considerat complex și confuz. Unii contribuabili exprimă dorința de a primi direct de la ANAF informații clare despre sumele datorate, afirmând că nu reușesc să se descurce cu formularul. Alții speră să evite descoperirea veniturilor nedeclarate, bazându-se pe prescrierea acestora după cinci ani.

Problema se agravează când, la patru ani și câteva luni de la obținerea veniturilor, contribuabilii primesc „notificări de conformare” prin care sunt informați despre datoriile restante. Acestea includ nu doar suma principală, ci și dobânzi și penalități de întârziere. Eșalonarea simplificată nu poate fi aplicată în aceste cazuri, deoarece aceasta se aplică doar datoriilor mai noi de un an.

Ghiduri și Complicații ale Declarației Unice

În fiecare an, HotNews.ro, în colaborare cu consultantul fiscal Cornel Grama, publică un ghid video pentru a ajuta contribuabilii să completeze Declarația Unică (Formular 212). Cu toate acestea, formularul devine din ce în ce mai complicat de la an la an. Modificări suplimentare sunt așteptate pentru anul viitor, în conformitate cu noile reglementări prevăzute de Legea 296/2023, care vor fi explicate la momentul oportun.

Deficiențe Identificate de ANAF în Aplicarea Legislației Fiscale

ANAF a publicat o listă a deficiențelor constatate în aplicarea legislației fiscale pentru al doilea semestru al anului 2023, evidențiind următoarele probleme:

 1. Nedeclararea veniturilor din comerțul electronic de către persoane fizice.
 2. Nedeclararea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede.
 3. Nedeclararea veniturilor salariale ale conducătorilor auto care realizează transport alternativ prin platforme digitale (Uber, Bolt etc.).
 4. Nedeclararea completă a orelor lucrate de către angajații care prestează servicii de livrare alimente prin platforme digitale (Glovo, Bringo, Bolt Food etc.).
 5. Nedeclararea veniturilor din activități de creare de conținut online pe platforme media (Facebook, Instagram, Youtube, TikTok etc.).
 6. Erori în completarea Declarației Unice și nedeclararea completă a veniturilor de către persoanele fizice.
 7. Utilizarea nejustificată a numerarului din casieria societăților de către persoane cu funcții de decizie, fără documente justificative și fără evidențierea operațiunilor în contabilitate.

Probleme Specifice Constatate în Inspecțiile Fiscale

Direcția generală coordonare control fiscal a identificat, printre altele:

 • Nedeclararea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede și neachitarea obligațiilor fiscale aferente.
 • Neînregistrarea TVA colectată de 19% pentru veniturile din transmisii video electronice, conform legislației în vigoare.
 • Nedepunerea declarațiilor de venit pentru veniturile din surse externe.
 • Neînregistrarea în scopuri de TVA după depășirea plafonului de scutire de 300.000 lei.

Aceste probleme reflectă dificultățile întâmpinate de contribuabili în înțelegerea și respectarea obligațiilor fiscale, subliniind necesitatea unei informări și educări mai eficiente din partea autorităților fiscale.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!