Sari la conținut

Anunțul armatei SUA: un submarin cu propulsie nucleară cu rachete ghidate a ajuns în Orientul Mijlociu

Armata americană a făcut un anunțat rar întâlnit: un submarin cu propulsie nucleară cu rachete ghidate a ajuns în Orientul Mijlociu, un mesaj de descurajare adresat adversarilor din regiune, relatează CNN, potrivit sursei.

Comandamentul Central al SUA a declarat duminică pe X (fostul Twitter) că un submarin din clasa Ohio a intrat în zona sa de responsabilitate. O fotografie postată odată cu anunțul părea să arate submersibilul în Canalul Suez, la nord-est de Cairo.

„Zona de responsabilitate” este formată regiunea în care SUA au autoritatea de a planifica și de a desfășura operațiuni.

Zona se întinde din Cornul Africii până în Asia Centrală și este supravegheată de Comandamentul Central pentru a „proteja interesele de securitate americane”.

În postare nu este menționat numele submarinului, dar CNN subliniază importanța că a fost precizată locația submarinului, un astfel de submersibil fiind rar fotografiat.

Armata anunță rareori mișcările sau operațiunile flotei sale de submarine cu rachete balistice și ghidate. În schimb, navele cu propulsie nucleară operează în secret aproape total.

Marina americană are patru submarine cu rachete ghidate din clasa Ohio, sau SSGN, care sunt foste submarine cu rachete balistice convertite pentru a lansa rachete de croazieră Tomahawk mai degrabă decât rachete balistice cu încărcătură nucleară.

Fiecare submarin din clasa Ohio poate transporta 154 de rachete de croazieră Tomahawk, de aproape patru ori mai mult decât cele mai noi submarine de atac ale marinei americane.

Fiecare Tomahawk poate transporta un focos exploziv de până la 1.000 de kilograme.

„SSGN-urile pot livra foarte rapid o mare putere de foc”, a declarat Carl Schuster, un fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific, a declarat pentru CNN în 2021.

Submarinul din clasa Ohio este un element cheie al „triadei nucleare” americane, care este compusă din rachete şi bombe care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer.

Prezența submarinului nuclear în regiune este menită să trimită un mesaj puternic, pe lângă portavioanele americane care se află, de asemenea, în Orientul Mijlociu, Iranului de a nu escalada conflictul dintre Israel și Hamas, potrivit Sky News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!