Sari la conținut

Avertizare Cod Roșu de Caniculă în România: Temperaturile Vor Depăși 40 de Grade

Un val de căldură extremă va persista în toată țara joi și vineri, iar pentru sâmbătă și duminică, 13 și 14 iulie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod roșu de caniculă extremă pentru mai mult de jumătate din teritoriul României. Temperaturile vor atinge până la 41 de grade în anumite regiuni.

Cod Roșu de Caniculă în Majoritatea Țării

În acest weekend, cea mai mare parte a țării va fi afectată de un cod roșu de caniculă extremă, emis de ANM. Regiunile vizate includ Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde valul de căldură se va intensifica. Temperaturile maxime vor oscila între 37 și 41 de grade, iar disconfortul termic va fi extrem de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu minime termice care nu vor coborî sub 20 de grade.

Cod Portocaliu în Alte Regiuni

Regiunile Maramureș, Transilvania, Dobrogea și Carpații Orientali vor fi sub avertizare de cod portocaliu. Aici, valul de căldură va persista și se va intensifica, cu temperaturi maxime de 35-40 de grade, iar pe litoral, între 32 și 35 de grade. Disconfortul termic va fi de asemenea ridicat, cu ITU depășind 80 de unități. Minimele nocturne vor fi de peste 20 de grade, indicând nopți tropicale.

Vineri, 12 iulie: Cod Portocaliu de Caniculă

Pentru vineri, 12 iulie, ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru cea mai mare parte a țării. În regiunile montane și pe litoral va fi în vigoare un cod galben de căldură extremă. Temperaturile maxime în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, Carpații Orientali și zona litoralului vor fi de 34-36 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. În restul țării, temperaturile maxime vor varia între 36 și 40 de grade, posibil mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Crișanei și Moldovei. Nopțile vor fi caracterizate de minime termice care nu vor coborî sub 20 de grade, ceea ce va menține disconfortul termic ridicat.

Meteorologii avertizează că valul de căldură va persista și în zilele următoare, afectând întreaga țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!