Sari la conținut

„Când vezi copii suferind şi plini de sânge, îţi încleştezi pumnii şi îţi vin lacrimi în ochi”. Putin spune că „orice persoană normală” ar fi indignată de imaginile din Gaza

Orice „persoană normală” ar fi indignată de imaginile „copiilor însângeraţi” din Fâşia Gaza, dar ruşii trebuie „să-şi păstreze capul limpede”, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, comentând revolta de pe 29 octombrie din Daghestanul majoritar musulman, când sute de oameni au luat cu asalt un aeroport pentru „a-i prinde” pe pasagerii evrei de pe un zbor de la Tel Aviv.

Putin a acuzat Ucraina şi Occidentul că s-au aflat la originea incidentului de pe aeroportul din Mahacikala, alegaţie respinsă ca falsă de Kiev şi Washington, amintesc Reuters și Agerpres.

„Cât despre aceste evenimente din Mahacikala… era foarte uşor de aprins o scânteie, foarte uşor. Pe fundalul ororilor care au loc acolo (în Gaza), este uşor să se facă asta, pentru că… atunci când vezi copii suferind şi plini de sânge, îţi încleştezi pumnii şi îţi vin lacrimi în ochi”, a spus liderul de la Kremlin.

El a adăugat apoi: „Şi asta, cred, este reacţia oricărei persoane normale. Iar dacă nu există o astfel de reacţie, atunci persoana respectivă nu are inimă, e de piatră. Cu toate acestea, noi trebuie să procesăm acele evenimente cu capul limpede şi să înţelegem unde este rădăcina răului”.

Aparent luate prin surprindere, autorităţile din Daghestan, republică rusă autonomă din Caucaz, au reuşit să-i evacueze în siguranţă pe pasagerii avionului, nu înainte însă ca un autobuz cu pasageri ai cursei venite de la Tel Aviv să fie urmărit în jurul aeroportului de o mulţime furioasă din cauza bombardamentelor lansate de Israel asupra Fâşiei Gaza drept răspuns la atacul sângeros al Hamas asupra unor comunităţi israeliene, pe 7 octombrie.

Poliţia a operat 80 de arestări, iar Vladimir Putin a convocat o reuniune de urgenţă cu şefi ai securităţii, pentru a discuta ce este de făcut ca astfel de incidente să nu se repete.

Rusia, care cere o încetare imediată a focului în Gaza şi susţine soluţia celor două state, a încercat să menţină contactul cu toate părţile din conflictul Israel-Hamas, dar a stârnit furia autorităţilor israeliene invitând o delegaţie a mişcării islamiste palestiniene la Moscova. Ministerul de Externe israelian l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a denunţa acest lucru.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!