Sari la conținut

Ce modificări fiscale intră în vigoare de sâmbătă / Ordonanța a apărut vineri noaptea în Monitorul Oficial

Guvernul Ciolacu a modificat Legea noilor taxe (L296/2023) în privința plafoanelor de numerar, în sensul că a revenit la situația anterioară. Totuși, sunt unele excepții care se aplică de sâmbătă – 11 noiembrie.

*Atenție, noua OUG apărută noaptea trecută în Monitorul Oficial nu modifică integral articolul despre numerar, mai sunt unele lucruri care rămân.

Ce modificări fiscale au intrat în vigoare sâmbătă – 11 noiembrie 2023

1. Soldul pe casierie este limitat la 50.000 de lei

2. Avansul spre decontare se limitează la 1.000 de lei/zi

3. Se interzice creditarea firmei în numerar de către administrator sau asociați (lucru observat de consultantul fiscal Cornel Grama)

La cum este scrisă noua Ordonanță de Urgență (OUG 98/2023), sunt și unele lucruri interpretabile. Ministerul Finanțelor și ANAF vor trebui să vină cu explicații.

Restul lucrurilor rămân la fel ca ieri

În rest, lucrurile rămân la fel ca ieri în privința plafoanelor de numerar. Ordonanța revine la situația inițială.

Cu alte cuvinte încasările se fac în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei între operatorii economici.

Încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry rămân limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry. La fel și în cazul fragmentării facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.

Pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar.

În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar. Prin excepţie, în cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.

Sumele care depăşesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!