Sari la conținut

Ce se află în spatele deciziei lui Vladimir Putin de a trimite avioane înarmate cu Kinjal deasupra Mării Negre / „În teorie, aceste rachete sunt foarte capabile”

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri că Rusia va începe să efectueze misiuni de patrulare a avioanelor de vânătoare în estul Mării Negre cu interceptoare MiG-31 înarmate cu rachete balistice lansate din aer X-47M2 Kinjal (Pumnal), notează ministerul britanic al apărării.

Liderul de la Kremlin a justificat decizia prin recenta intensificare a prezenței maritime a SUA în estul Mediteranei, în ideea că aceste nave sunt în raza de acțiune a rachetelor Kinjal, care pot, susțin rușii, să lovească ținte până la o distanță de 2000 de kilometri.

Acest anunț este în concordanță cu retorica tipică a Rusiei, destinată publicului său intern, prin care spune că Occidentul este agresor și prezintă activitatea rusă ca fiind necesară pentru protecția statului, notează ministerul britanic în ultima sa evaluare.

„Menționarea expresă de către Putin a rachetei Kinjal și a capacităților sale a fost, aproape sigur, făcută în scopuri de mesaj strategic, pentru a demonstra că Rusia rămâne capabilă să producă și să opereze arme nou-dezvoltate, în ciuda conflictului din Ucraina”, spune sursa citată.

„În teorie, aceste rachete sunt foarte capabile”

Totuși, „racheta Kinjal rămâne în realitate în faza de testare operațională, performanțele sale în Ucraina fiind slabe până în prezent”.

„Ea este extrem de capabilă în teorie, pe hârtie fiind capabilă să zboare la viteze hipersonice și să se sustragă sistemelor moderne de apărare antiaeriană, dar este aproape sigur că este nevoie de îmbunătățiri semnificative în modul în care Rusia o folosește pentru a-și atinge potențialul”, mai spun experții britanici.

Amintim că Vladimir Putin a declarat miercuri că a ordonat Forțelor Aerospațiale ale Rusiei să înceapă patrularea permanentă a spațiului aerian de deasupra Mării Negre cu avioane de luptă înarmate cu rachete Kinjal („Pumnal”), potrivit TASS.

„La instrucțiunile mele, Forțele Aerospațiale Ruse lansează patrule permanente în zona neutră a spațiului aerian de deasupra Mării Negre. Avioanele noastre Mig-31 sunt înarmate cu sisteme Kinjal”, a anunțat el la o conferință de presă pe care a susținut-o după întâlnirea cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing.

Putin a spus că doar „informează” cu privire la această decizie, acuzând însă din nou Statele Unite că sunt din ce în ce mai implicate în războiul din Ucraina în condițiile în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat în urmă cu o zi că Washingtonul a furnizat țării sale rachete de atac cu rază lungă ATACMS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!