Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a declarat miercuri că Rusia și China ar putea să-și „unească potențialul” în fața unei amenințări din partea Statelor Unite, deși parteneriatul lor nu este destinat împotriva unor terțe țări.
„Aș dori să vă reamintesc că Moscova și Beijingul vor răspunde
dublei descurajări
din partea SUA printr-ocontraacțiune dublă
,” a afirmat Zaharova în conferința săptămânală de presă de la MAE rus, referindu-se la posibila desfășurare de rachete americane în Japonia, conform sursei.
Publicația Japan Times a raportat pe 7 septembrie că SUA ar fi interesate să desfășoare un sistem de rachete cu rază medie de acțiune Typhon în Japonia pentru exerciții militare comune.
„Este clar că atât Rusia, cât și China vor reacționa la apariția unor noi amenințări majore legate de rachete, iar reacția lor nu va fi una pur politică, așa cum au confirmat în mai multe rânduri ambele părți,” a spus Zaharova.
„Dacă o politică de atac agresivă este pusă în aplicare împotriva noastră, de ce să nu ne unim potențialul și să dăm o ripostă adecvată?” a adăugat ea retoric.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a subliniat că parteneriatul strategic dintre Rusia și China nu este îndreptat împotriva altor țări și că „dubla contraacțiune” nu contrazice acest lucru, fiind o poziție defensivă.
Nu există încă o reacție oficială din partea Beijingului la aceste declarații, notează Reuters.
Președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat în 2022 un acord de parteneriat „fără limite”, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca Putin să își trimită armata în Ucraina. În luna mai a acestui an, ei au convenit să aprofundeze „parteneriatul lor cuprinzător și cooperarea strategică” pentru o nouă eră.
Cele două țări nu au proclamat o alianță militară oficială, deși Putin a afirmat săptămâna trecută că Rusia și China sunt „aliați în toate sensurile cuvântului”.
Rusia și China au organizat împreună exerciții militare, inclusiv manevre navale care au început marți. Putin a avertizat Statele Unite împotriva tentativelor de a devansa Rusia prin consolidarea puterii lor militare în regiunea Asia-Pacific.
În cadrul manevrelor navale ruso-chineze „Okean-2024”, două bombardiere strategice rusești Tu-160 au survolat miercuri apele mărilor Barents și Norvegiei. Zborul avioanelor cu rază lungă de acțiune a durat nouă ore și a fost efectuat deasupra apelor neutre.
Avioanele Tu-160, escortate de două avioane de luptă Su-35 și Su-30, au exersat lansarea de rachete de croazieră împotriva unui inamic imaginar. Zborurile „au fost efectuate în strictă conformitate cu normele internaționale de utilizare a spațiului aerian,” conform Ministerului rus al Apărării.
Aviația strategică rusă efectuează regulat misiuni de patrulare deasupra apelor neutre, zboruri care nu au fost afectate de războiul din Ucraina.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, un submarin nuclear, mai multe nave și avioane au participat, de asemenea, la alte exerciții împotriva submarinelor inamice în Marea Barents.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că „Okean-2024” cu participarea Chinei sunt cele mai mari exerciții de la căderea Uniunii Sovietice.