Activiștii pentru protecția climei au atacat joi o faimoasă sculptură a lui Degas într-un mare muzeu din Washington, dar opera era protejată de o cușcă de plexiglas pe care au murdărit-o cu vopsea, potrivit sursei.
Sculptura originală din ceară a artistului francez „La Petite Danseuse de quatorze ans” (Micuța dansatoare de 14 ani) a fost „atacată de protestatari cu dungi de vopsea roșie și neagră”, a anunțat National Gallery of Art, unul dintre cele mai importante muzee din Statele Unite. Aceasta este una dintre primele acțiuni de acest gen din America de Nord.
Instituția a precizat, într-un comunicat transmis AFP, că lucrarea „neprețuită” a fost scoasă din sălile de expoziție pentru a „evalua orice daune” pe care le-ar fi putut suferi.
„Denunțăm în mod categoric acest atac fizic asupra uneia dintre operele noastre de artă”, a precizat muzeul într-un comunicat, adăugând că poliția federală americană (FBI) este implicată în anchetă.
„Avem nevoie ca liderii noștri să ia măsuri serioase pentru a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă cu clima”, a declarat o activistă în vârstă de 50 de ani, așezată la picioarele micii statui, cu mâinile acoperite de vopseaua roșie folosită pe sticla și pe soclul operei lui Edgar Degas, într-o înregistrare video publicată de Washington Post.
„Astăzi, prin rebeliune nonviolentă, am pângărit temporar o operă de artă pentru a evoca copiii foarte reali a căror suferință este sigură dacă companiile de combustibili fosili continuă să extragă cărbune, petrol și gaze din pământ”, a scris pe Instagram grupul care revendică responsabilitatea acțiunii, Declare Emergency.
Acesta solicită președintelui american Joe Biden să declare starea de urgență climatică.
Grupul, necunoscut publicului larg până acum, a raportat că unul dintre activiștii săi a fost eliberat de autorități la scurt timp după aceea.
În toamna anului 2022, mai ales în Europa, activiștii de mediu și-au intensificat acțiunile vizând opere de artă pentru a alerta opinia publică cu privire la încălzirea globală.
De exemplu, ei și-au lipit mâinile pe un tablou al lui Goya la Madrid, au stropit cu supă de roșii „Floarea-soarelui” a lui Van Gogh la Londra și au stropit cu piure de cartofi o capodoperă a lui Claude Monet la Potsdam, lângă Berlin.