Sari la conținut

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost arestată în Rusia

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost arestată în oraşul rus Kazan, a anunţat miercuri angajatorul ei, Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă), notează sursa.

Alsu Kurmasheva a fost acuzată pentru că nu s-a declarat “ca agent străin”, acuzaţie pentru care riscă până la cinci ani de închisoare, precizează într-un comunicat această media privată finanţată de Congresul american.

Jurnalista, care locuieşte de obicei la Praga, a fost nevoită să meargă în Rusia pentru o “urgenţă familială” pe 20 mai, apoi a fost arestată temporar pe 2 iunie înainte de zborul ei de întoarcere la Kazan, explică RFE/RL.

Paşapoartele ei american şi rus confiscate, ea s-a trezit în imposibilitatea de a părăsi Rusia, înainte ca punerea sa sub acuzare să fie anunţată în cele din urmă miercuri.

Într-un comunicat, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, indică faptul că jurnalista se afla miercuri seara într-un centru de detenţie temporară, potrivit informaţiilor agenţiei oficiale de presă Tatar-Inform.

CPJ solicită, de asemenea, Rusiei să o “elibereze imediat” pe jurnalistă şi să “abandoneze toate acuzaţiile” împotriva ei.

“Jurnalismul nu este o crimă, iar detenţia lui Alsu Kurmasheva este o nouă dovadă a hotărârii Rusiei de a înăbuşi jurnalismul independent”, a declarat organizaţia într-un comunicat.

Alsu Kurmasheva este al doilea jurnalist american arestat în Rusia în 2023, după jurnalistul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, reţinut la Moscova din 29 martie pentru spionaj, acuzaţii pe care reporterul le neagă.

Potrivit RFE/RL, Alsu “Kurmasheva este o jurnalistă experimentată care a acoperit mult timp minorităţile etnice din Tatarstan şi Başchiria, în regiunea Volga şi Ural din Rusia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!