Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a declarat într-un interviu pentru Fox News că Statele Unite continuă negocierile active cu Rusia privind posibilele modalități de a opri războiul împotriva Ucrainei. În același timp, mai multe instituții media raportează că președintele SUA, Donald Trump, a ordonat suspendarea ajutorului militar american pentru Ucraina, inclusiv a celui promis încă din timpul administrației Biden.
Ignorând cine este agresorul și cine este victima în războiul ruso-ucrainean, administrația Trump continuă să deformeze realitatea și să acuze Ucraina că nu dorește pacea.
Vance a declarat că Trump a fost revoltat de comportamentul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale din 28 februarie și că cere mai mult respect din partea acestuia. Totuși, majoritatea liderilor mondiali sunt convinși că acest conflict a fost provocat intenționat de partea americană, pentru a justifica oprirea ajutorului militar către Ucraina.
În prezent, strategia lui Trump pare a fi următoarea: anularea ajutorului pentru Ucraina, care nu a acceptat condițiile impuse, și încercarea de a ajunge la un acord cu Rusia, astfel încât Kremlinul să fie mulțumit de rezultat și să oprească luptele.
„Există un lucru pe care mulți din Washington îl înțeleg, dar puțini sunt dispuși să-l spună: administrația Trump a căutat un motiv pentru a-și distruge relațiile cu Ucraina, iar declarațiile făcute după întâlnirea din Biroul Oval par ciudat de bine coordonate și premeditate”, scrie The Guardian.
La rândul său, Vance a adăugat că Trump nu ia de bune declarațiile Rusiei, ci acționează după principiul „încredere, dar verifică”. Potrivit lui, reluarea dialogului cu Ucraina va fi posibilă doar atunci când Zelenski își va cere scuze față de Trump și când Kievul va fi pregătit pentru pace.
Devine evident că, în căutarea propriului avantaj, SUA încearcă să încheie cât mai repede războiul ruso-ucrainean, fără a ține cont de consecințele acestuia. Acest lucru se reflectă și în ignorarea deliberată a declarațiilor agresive din partea Rusiei de către administrația Trump.
Astfel, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu intenționează să se oprească, deoarece Kremlinul nu este mulțumit de înghețarea conflictului pe linia actuală a frontului. Cu alte cuvinte, Rusia a transmis clar că teritoriile ucrainene ocupate nu sunt suficiente și că armata rusă va continua să avanseze, indiferent de acorduri.
Declarațiile clar agresive, în care politicienii ruși nici măcar nu își ascund intențiile, sunt ignorate de partea americană, în timp ce Ucraina – victima războiului – este acuzată că refuză un compromis.
Posibila suspendare a ajutorului militar din partea SUA este un semnal clar al poziției lui Trump. Însă rămâne neclar cât de eficient va fi acest blocaj sau dacă este doar o tactică de intimidare a Ucrainei.
The Economist notează că, deocamdată, în afară de declarații, nu s-au produs schimbări semnificative în sprijinul militar pentru Ucraina. Schimbul de informații de intelligence și alte forme esențiale de sprijin continuă. Însă viitorul este incert, deoarece Trump își schimbă poziția aproape zilnic, contrazicându-se frecvent.
Fedor Venislavski, membru al Comitetului pentru Securitate Națională, Apărare și Informații al Parlamentului Ucrainei, a declarat că, în cazul opririi totale a ajutorului american, situația Ucrainei s-ar complica considerabil. În prezent, Kievul caută alternative, dar dispune de stocuri de armament suficiente pentru cel puțin șase luni.
În concluzie, asistăm la o ignorare deliberată a adevăratelor intenții ale Kremlinului de către Trump și echipa sa, la acuzații îndreptate împotriva Ucrainei, la o posibilă suspendare a ajutorului militar american, la negocieri active cu Rusia și la o tentativă de a îmbunătăți imaginea Moscovei. Conflictul tensionat dintre Trump și Zelenski pare parte dintr-un plan cinic și bine pus la punct.
Implementarea acestui plan avantajează în primul rând Rusia, care, pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă, poate obține ceea ce își dorește cu adevărat. Pe termen lung, rămâne de văzut dacă această strategie va duce la escaladarea conflictului și, posibil, la izbucnirea unui război și mai mare în Europa în următorii ani.
Autor: Inna Volodina