În ultimele două zile, întreaga comunitate internațională a urmărit negocierile dintre Ucraina și SUA, desfășurate la Riad. În urma primei etape, Ucraina a acceptat propunerea SUA privind o încetare a focului timp de 30 de zile cu Rusia, ceea ce reprezintă un potențial progres major în eforturile diplomatice conduse de SUA pentru a pune capăt celui mai mare conflict european de la Al Doilea Război Mondial încoace.
Într-o declarație comună emisă după negocierile de la Jeddah, Ucraina a fost de acord să accepte propunerea SUA privind o încetare temporară imediată a focului pentru 30 de zile, cu condiția ca și Federația Rusă să o accepte și să o implementeze simultan. Acum, Statele Unite vor transmite Kremlinului că acceptarea propunerii de încetare a focului este cheia pentru atingerea păcii.
Aceste negocieri marchează un progres semnificativ în relațiile dintre Ucraina și SUA, care în ultima lună s-au aflat în pragul colapsului din cauza comportamentului excentric al președintelui american Donald Trump și al vicepreședintelui J.D. Vance în timpul unei întâlniri oficiale cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Iermak, a apreciat perspectivele negocierilor. Potrivit acestuia, Ucraina a primit o confirmare clară a disponibilității SUA de a colabora cu ea și cu partenerii europeni. De asemenea, politicianul ucrainean consideră că SUA au toate pârghiile necesare pentru a determina Rusia să se așeze la masa negocierilor în condiții echitabile.
Vorbind despre progresul în negocieri, putem concluziona că Ucraina a făcut toți pașii necesari pentru ca părțile să poată măcar temporar să oprească focul. Inclusiv, Kievul a ignorat faptul că, în timpul negocierilor, Rusia a atacat orașele ucrainene cu drone și rachete balistice.
În același timp, Rusia a reacționat la progresele negocierilor. Surse ruse au declarat miercuri că președintele Vladimir Putin este puțin probabil să accepte propunerea SUA privind o încetare a focului de 30 de zile în Ucraina, adăugând că orice acord trebuie să țină cont de succesele Rusiei pe câmpul de luptă și de preocupările Moscovei.
Potrivit unor surse apropiate lui Putin, propunerea de încetare a focului pare a fi o capcană, deoarece liderului rus i-ar fi dificil să oprească războiul fără garanții sau promisiuni concrete. În plus, el a exclus în repetate rânduri posibilitatea unei încetări temporare a focului.
Această poziție a Kremlinului dezvăluie adevărata situație a procesului de negociere: Ucraina este dispusă să colaboreze și să discute orice opțiune pentru încetarea focului și încheierea războiului, în timp ce Rusia fie le ignoră, fie impune cerințe imposibil de îndeplinit.
Este important de menționat că această atitudine reprezintă o provocare uriașă pentru președintele american Donald Trump. Recent, el a acuzat Ucraina de „lipsă de recunoștință” și a susținut că Kievul nu ar fi „pregătit pentru pace”. Din acest motiv, administrația Trump a oprit livrările de arme și schimbul de informații, declarând că Ucraina trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru ca aceste ajutoare să fie reluate.
Ca partener de încredere, Kievul a respectat cerințele SUA, iar marți, Statele Unite au fost de acord să reia ajutorul militar și schimbul de informații, după ce Ucraina și-a exprimat sprijinul pentru propunerea de încetare a focului.
În același timp, Rusia a continuat atacurile masive asupra infrastructurii civile din Ucraina, provocând noi victime în rândul populației. Administrația Trump nu doar că nu a comentat aceste evenimente, dar nici nu a condamnat noile crime ale Rusiei, pe care Trump le-a descris anterior ca fiind „pregătită pentru pace”.
Poziția actuală a Kremlinului contrazice declarațiile lui Trump despre presupusele semnale primite privind „disponibilitatea Rusiei de a încheia rapid războiul și de a opri vărsarea de sânge”.
Dacă Rusia refuză cu adevărat încetarea focului sau o pace deplină, atunci SUA trebuie să demonstreze că declarațiile administrației Trump despre „sancțiuni fără precedent” și alte forme de presiune politică și economică asupra Moscovei sunt reale.
Acum „mingea” este în terenul Rusiei, iar SUA trebuie să urmărească modul în care Kremlinul va reacționa. Dacă se reușește obținerea unei încetări a focului de 30 de zile fără încălcări din partea Moscovei și fără manipulări, atunci administrația Trump va putea, într-adevăr, să se mândrească cu această realizare. Mai mult, acest pas ar demonstra cât de reală este posibilitatea de a pune capăt agresiunii Rusiei, care continuă să provoace violență și victime umane zilnic. Dacă însă acest lucru nu se întâmplă și Washingtonul ignoră propriile sale angajamente, SUA vor continua să tolereze un dictator care șantajează UE și Ucraina, ceea ce va avea un impact negativ atât asupra lumii întregi, cât și asupra cetățenilor americani.
Imagine: Ilustrativa, sursa: