Sari la conținut

Război în Israel: Armata israeliană a publicat filmări care arată tuneluri subterane sub spitalul Al-Shifa/31 de bebeluși născuți prematur au fost evacuați din Gaza

După 45 de zile de război, un posibil acord între Israel și Hamas privind o încetare temporară a focului și un schimb de prizonieri pare să se contureze. Armata israeliană a publicat o serie de filmări care arată tuneluri subterane sub spitalul Al-Shifa atribuite Hamas, lucru negat cu vehemență de ministrul Sănătății din enclavă. 31 de bebeluși născuți prematur la spitalul al-Shifa din orașul Gaza au fost transportați în sudul provinciei și urmează să plece spre Egipt, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Medicii spun că „toți bebelușii se luptă cu infecții grave din cauza lipsei de medicamente”, transmite sursa.

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 45-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

08:48Mai multe bombe au fost trase luni dimineață din Liban spre Biranit, în Galileea de Vest. Rachetele au căzut în zone deschise și nu au fost raportate pagube sau victime. IDF a răspuns cu foc de artilerie orientat spre locul lansării bombelor

08:19Liderul suprem al Iranului spune că Israelul a suferit de fapt o „înfrângere” în războiul său împotriva Hamas susținut de Iran și că acesta este „un fapt”.

Într-un discurs la un centru de forțe aerospațiale a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din capitala Teheran, citat de Agence France-Presse, Khamenei a spus că „înfrângerea regimului sionist [Israelul] în Gaza este un fapt ” .

„A înainta și a intra în spitale sau în casele oamenilor nu este o victorie, pentru că victoria înseamnă înfrângerea celeilalte părți”. Khamenei a spus că Israelul „a eșuat până acum” în atingerea obiectivului declarat de a distruge Hamas „în ciuda bombardamentelor masive” din Gaza.

07:58Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo, la bordul căreia se află și marinari români, deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian” cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale, relatează Reuters.

07:25Potrivit agenției de presă Wafa, forțele israeliene au luat cu asalt Deir al-Ghusun și orașul vecin Attil, în partea de nord-vest a Cisiordaniei ocupate, arestând cel puțin 30 de muncitori palestinieni care erau originari din Gaza.

Wafa a mai spus că forțele israeliene au arestat-o ​​pe studenta Universității Birzeit, Dania Hanatsheh, în timpul unui raid în casa familiei ei din Ramallah.

Un cetăţean palestinian pe nume Issam Fuqaha din suburbia Shweika de la nord de Tulkarem a fost de asemenea reţinut, a spus Wafa.

07:12Autoritatea Palestiniană a exprimat „mulțumiri” Malaeziei și Turciei pentru scutirea studenților din Gaza de taxele de școlarizare.

Ministrul Malaezian al Învățământului Superior, Mohamed Khaled Nordin, declarase că taxele a peste 600 de palestinieni care studiază la universitățile publice din țară vor fi eliminate pentru anul universitar 2023-2024.

Mohamed Khaled a spus că guvernul se gândește, de asemenea, să ofere alocații lunare pentru 800 de studenți palestinieni înscriși la universități publice și private în perioada respectivă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat joi că guvernul său va acoperi costurile celui de-al doilea semestru al anului pentru studenții din Gaza care urmează diplome de licență și diplomă în țară.

06:08Armata israeliană afirmă că a reținut 38 de palestinieni într-un raid în Cisiordania. Într-o declarație postată pe site-ul său, armata israeliană a spus că forțele sale au confiscat și arme și au închis mai multe laboratoare unde se produceau explozibili.

06:00Ministrului Sănătăţii din Gaza a respins afirmaţia Israelului că ar fi descoperit un tunel controlat de Hamas la Spitalul al-Shifa, potrivit Al Jazeera. Mounir el-Boursh a descris afirmația ca fiind o „minciună pură”, se arată în raport.

Armata israeliană a declarat duminică că trupele sale „au găsit un tunel terorist de 55 de metri lungime și 10 metri adâncime” sub complexul spitalicesc, trecând pe sub spital și terminându-se la o ușă de explozie.

Armata a publicat, de asemenea, imagini video despre care a spus că arată primele dovezi solide ale unei rețele sofisticate de tuneluri Hamas sub spitalul din orașul Gaza.

05:30Medicii palestinieni au evacuat 31 de bebeluși prematuri de la spitalul al-Shifa din orașul Gaza și i-au dus la un spital din sudul Gazei pentru evaluare și tratament, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Medicii spun că „toți bebelușii se luptă cu infecții grave din cauza lipsei de medicamente”, se arată în comunicat. Pregătirile erau în curs pentru ca bebelușii să intre în Egipt, a declarat directorul general al spitalelor din Gaza, Mohammed Zaqut.

05:00Israelul și Hamas par să se îndrepte spre un acord care ar prevedea eliberarea unui număr semnificativ de ostatici, posibil în schimbul unei încetări limitate a focului și a eliberării prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

22:27Armata israeliană publică imagini video în care afirmă că se văd ostatici duşi în spitalul Al Shifa în ziua de 7 octombrie

„Aceste descoperiri dovedesc că organizaţia teroristă Hamas a folosit complexul spitalului Al Shifa ca infrastructură teroristă în ziua masacrului”, a precizat armata într-un comunicat.

Într-una din înregistrări (care se presupune că provin de la camerele de supraveghere de la spitalul Al Shifa din Gaza), un bărbat este văzut cum este transportat pe o targă, înconjurat de mai mulţi bărbaţi, dintre care cel puţin patru sunt înarmaţi. În alta, un individ pare să se lupte în timp ce este împins pe un coridor.

„Nu i-am localizat încă pe cei doi ostatici. Nu ştim unde se află”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, în timpul unui briefing de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!