Sari la conținut

Război în Israel: Israelul a efectuat un raid în Cisiordania/ Josep Borrell a cerut Israelului să nu se lase „consumat de furie”/Armata Siriei a activat apărarea antiaeriană

​​În cea de-a 43-a zi de conflict Israel-Hamas, luptele se concentrează în zona spitalului Al-Shifa, unde se presupune că ar fi centrul operațiunilor Hamas. Israelul spune că a găsit cadavrul ostaticei Yehudit Weiss, o femeie de 65 de ani, răpită de Hamas pe 7 octombrie. Yehudit Weiss se recupera de cancer la sân când a fost răpită din kibutzul Be’eri. Soțul ei, Shmuel, a fost ucis de Hamas, transmite sursa.

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 43-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

08:00Un negociator de top care a fost implicat în discuțiile privind eliberarea unora din ostaticii detinuti de Hamas in Gaza a declarat pentru Associated Press ca spera la incheierea unui acord in termen de o saptamana.

Abbas Ibrahim – fostul șef al serviciilor de informații din Liban – a spus că un acord ar putea fi încheiat dacă Israelul ar fi mai flexibil. „Cred că am fi și mai aproape dacă Israelul ar accepta unele condiții cerute de Hamas, care sunt foarte logice… Israelul însă respinge acele condiții”, spune Abbas Ibrahim negociator și fost șef al Securității Generale libaneze. Este de așteptat ca, în temeiul acordului aflat în discuție, unii dintre cei 240 de ostatici israelieni luați în Gaza să fie eliberați în schimbul unor copii și femei palestiniene deținute în prezent în închisorile Israelului.

Ibrahim a spus că condițiile Hamas includ „libertatea de mișcare a oamenilor în interiorul Gazei de la sud la nord sau de la nord la sud. Aceasta este una dintre problemele cu care Israel nu e de acord.

„Dar din punctul meu de vedere, lucrurile vor avea un final pozitiv. Va fi un schimb de prizonieri și va exista o pauză umanitară”.

07:28Israelul a efectuat vineri dimineața un raid în orașul Jenin din Cisiordania. Imaginile înregistrate de agențiile de presă arată oameni alergând în timp ce se aud împușcături iar un tanc israelian a patrulat pe străzile orașului.

07:07Șeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a cerut Israelului să nu se lase „consumat de furie” în răspunsul său la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Vorbind din Kibbutz Be’eri – unde cel puțin 85 din cei 1.200 de oameni au fost uciși în acea zi și de unde aproximativ 30 dintre cei peste 240 au fost răpiți – Borrell a spus că „Israelul trebuie apărat”, dar „o groază nu justifică o alta”: civili nevinovați, inclusiv mii de copii au murit în ultimele săptămâni.

06:35Israelul raportează lovituri asupra unor „personalități” ale Hamas în Gaza în subteranele orașului. Loviturile au vizat comandanți „seniori” ai Hamas și au avut loc în două locuri diferite din Gaza. „Într-unul dintre ele se ascundeau un număr de comandanți înalți ai Hamas, inclusiv Ahmed Randor, șeful brigăzii Hamas din nordul Gaza și Hyman Sian, șeful brigăzii de comandă a rachetelor Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari.

Într-un alt loc subteran care a fost atacat, au fost depistați „membri seniori ai aripii politice a Hamas, inclusiv Raukhi Mushta, care este un apropiat al lui Yahya Sinwar, Asam Dalyis, șeful guvernului Hamas din Gaza și Samech El Sarg, care este, de asemenea, un apropiat al Sinwar și al altor personalități de rang înalt ale Hamas din Gaza”.

Ambele site-uri au fost „avariate semnificativ”, a declarat purtătorul de cuvânt israelian fără a oferi alte detalii.

06:11Într-un interviu acordat CBS News , prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost întrebat despre perspectivele unui acord ca Hamas să elibereze câțiva dintre prizonierii capturați în masacrul din 7 octombrie, în schimbul unei pauze de câteva zile a luptelor din Fâșia Gaza.

„Suntem mai aproape decât înainte de a începe acțiunea la sol”, spune el. „Acțiunea de la sol a pus presiune asupra Hamas pentru a obține o încetare a focului. Vom avea o încetare temporară a focului dacă ne putem lua ostaticii. Nu cred că doresc să ofer detalii despre asta.”

Netanyahu subliniază că întoarcerea celor aproximativ 240 de ostatici luați de teroriștii palestinieni în atacul devastator de luna trecută este unul dintre principalele obiective ale Israelului în război, alături de distrugerea Hamas și asigurarea „că amenințarea teroristă nu se va ridica niciodată din Gaza.

04:56Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut joi Israelului să ia măsuri “urgente” pentru a pune capăt violenţelor coloniştilor împotriva palestinienilor în Cisiordania.

04:30Armata Siriei a activat apărarea antiaeriană ca răspuns la un atac israelian în apropierea capitalei Damasc, potrivit presei de stat siriene. Agenția de presă SANA relatează că loviturile israeliene au provocat pagube, fără a da detalii.

Raportul mai afirma că unele rachete lansate de Israel au fost interceptate. Siria pretinde în mod regulat că doboară rachete israeliene, deși analiștii militari se îndoiesc de astfel de afirmații.

01:27O ofensivă terestră în sudul orașului Gaza ar putea fi iminentă.

În condițiile în care liderii israelieni au declarat că dețin controlul asupra părții de nord a Fâșiei Gaza, inclusiv asupra orașului Gaza, există tot mai multe indicii că o ofensivă terestră în partea de sud a fâșiei ar putea fi iminentă, potrivit CNN.

Organizațiile umanitare au declarat că orice mișcare israeliană în sudul enclavei ar putea înrăutăți considerabil o situație umanitară deja proastă.

Un pliant aruncat miercuri asupra comunităților de la est de Khan Younis, cel mai mare oraș din partea de sud a Fâșiei Gaza, avertiza oamenii care locuiesc acolo să se mute și să se îndrepte „spre adăposturile cunoscute”.

01:00Casa Albă nu vrea să împărtășească detalii despre informațiile sale despre Al-Shifa.

SUA afirmă că nu vor împărtăși niciun detaliu despre informațiile pe care susține că le deține în legătură cu presupusa utilizare a spitalului Al-Shifa de către Hamas.

Forțele de apărare israeliene au afirmat că spitalul – cel mai mare din Gaza – este folosit de Hamas pentru a-și desfășura operațiunile militare, afirmație susținută de SUA la începutul acestei săptămâni. Hamas a respins afirmațiile ca fiind “minciuni flagrante”, dar Israelul a făcut ieri un raid la spital, iar forțele sale au rămas acolo de atunci.

În această seară, Israelul a publicat imagini cu ceea ce spune că arată un puț de tunel în complexul spitalului – deși aceste imagini nu pot fi verificate de Sky News.

0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!