Sari la conținut

Rezultatele întâlnirii cruciale dintre Biden și Xi Jinping

La 15 noiembrie 2023, întâlnirea dintre Joseph Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, și Xi Jinping, liderul Republicii Populare Chineze, s-a încheiat. Conferința a avut loc la San Francisco, în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). O serie de factori critici au determinat importanța evenimentului. Primul și cel mai important factor este faptul că vizita liderului Republicii Populare Chineze a fost prima după mai bine de 3 ani.

Al doilea factor, la fel de important, este reprezentat de relațiile dintre state în perioada premergătoare reuniunii. La urma urmei, din vara anului 2023, situația dintre America și China a fost destul de tensionată. Motivul a fost vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan și incidentul cu avioanele chinezești deasupra teritoriului american. Înainte de conferință, multe mass-media occidentale au speculat că problemele comerciale și de transport maritim vor fi principalele subiecte pe care liderii le vor discuta.

De asemenea, o piedică este și problema concurenței tehnologice, care se transformă într-un război tehnologic. Dar cele mai importante subiecte urmau să fie cele legate de securitatea globală, inclusiv conflictul din Gaza și războiul din Ucraina. La ce a dus întâlnirea liderilor de state? Despre acest lucru mai departe în material. Discuțiile au durat aproximativ patru ore. Ca urmare, au fost anunțate două acorduri importante: restabilirea legăturilor militare și lupta împotriva fluxului de fentanil din China (Fentanil – un drog sintetic, care este asociat cu numărul tot mai mare de decese în Statele Unite din cauza supradozelor).

China s-a angajat să reglementeze producția de precursori de fentanil, dar a mai luat angajamente similare și înainte. S-a discutat despre cursa tehnologică, Xi plângându-se de restricțiile privind exporturile de cipuri de calculator necesare pentru arme avansate, sisteme de supraveghere și inteligență artificială. Dar cel mai important subiect este reprezentat de problemele de securitate globală. După cum a precizat Biden în comentariile adresate presei, el și Xi au făcut un schimb de opinii “cu privire la o serie de probleme regionale și globale”. În special, ei vorbesc despre “refuzul Rusiei de a opri războiul brutal și agresiv împotriva Ucrainei și conflictul din Gaza”.

În urma discuțiilor, poziția publică a Beijingului cu privire la războiul din Ucraina a fost exprimată de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning. Ea a confirmat că liderii au discutat probleme internaționale precum “criza ucraineană” și conflictul palestiniano-israelian. Potrivit purtătorului de cuvânt, discuțiile dintre Biden și Xi nu vor schimba poziția Chinei cu privire la “criza din Ucraina”. Așa numește China războiul din Ucraina după 2 ani de război.

Dar este demn de remarcat că, deși retorica Beijingului nu s-a schimbat, întâlnirea dintre Biden și Xi Jinping ar putea schimba politica viitoare a Chinei. Este vorba despre două puncte importante: 1. Delegația chineză ar putea fi prezentă la următoarele întâlniri pe tema formulei ucrainene Lumea. 2. China ar putea restricționa în cele din urmă comerțul cu bunuri cu dublă utilizare pe care Rusia le poate folosi în scopuri militare.
Analizând rezultatele reuniunii, putem spune că întâlnirea liderilor s-a încheiat în mod optimist. La urma urmei, faptul că liderii unor țări atât de diferite au optat pentru dialog este un indicator al faptului că comunitatea mondială trebuie să aleagă calea dialogului și nu a confruntării. Reuniunea a transmis, de asemenea, un mesaj important pentru Rusia.

Aceste discuții arată că Rusia a fost în sfârșit eliminată de pe lista celor care influențează cu adevărat procesele globale. Acest lucru va arăta Kremlinului că o alianță bazată pe ambiții totalitare este de scurtă durată și că Putin nu are nicio speranță de a păstra vreun partener. Acest lucru va preceda cu siguranță victoria Ucrainei și retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!