Astăzi, Donald Trump a susținut tradiționalul său discurs prezidențial în fața Congresului SUA. Este vorba despre adresarea anuală “State of the Union”, pe care fiecare președinte american o rostește la începutul anului calendaristic.
Discursul lui Trump a durat 1 oră și 39 de minute, stabilind un record pentru președinții SUA din ultimele 60 de ani. Recordul anterior îi aparținea lui Bill Clinton, al cărui discurs din 2000 a durat 89 de minute.
Vorbind despre probleme interne și externe, discursul lui Trump a adâncit toate subiectele controversate. Adresarea a subliniat adâncirea fisurilor politice: republicanii l-au aplaudat pe Trump în picioare, în timp ce democrații au încercat să-i opună, strigând cuvinte de protest și ținând pancarte de protest. Deputatul democrat din Texas, Al Green, a fost chiar evacuat din sala Congresului pentru că a încercat să contrazică public afirmațiile lui Trump.
Președintele a acordat o mare atenție autoelogierii realizărilor sale din primele șase săptămâni de mandat, dar s-a concentrat în principal pe problemele interne, fără a menționa decizia de a suspenda ajutorul militar pentru Ucraina, anunțată pe 4 martie.
Mai mult, Trump a acuzat din nou guvernul de la Kiev de cheltuirea ineficientă a fondurilor americane. El a distorsionat faptele, afirmând că Europa a ajutat Ucraina doar cu 100 de miliarde de dolari, în timp ce SUA ar fi contribuit cu 350 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, conform datelor de la Institutul Kiel de Economie Globală, țările UE (fără Marea Britanie) au oferit Ucrainei aproape 138 de miliarde de dolari, iar SUA doar 120 de miliarde.
Un alt comentariu provocator din partea lui Trump a fost legat de faptul că Europa a cheltuit mai mulți bani pe achiziționarea de petrol și gaz rusesc decât pe sprijinul acordat Ucrainei.
De asemenea, președintele SUA a criticat acțiunile administrației anterioare. Potrivit acestuia, una dintre cauzele invaziei lui Putin în Ucraina a fost retragerea “catastrofală” a SUA din Afganistan în august 2021. Trump a descris retragerea trupelor ca fiind “haotică” și a susținut că acest lucru ar fi fost un factor determinant în decizia lui Putin de a începe războiul.
Trump a lansat, de asemenea, critici tradiționale la adresa democraților, inclusiv pentru faptul că aceștia nu recunosc realizările sale. El l-a numit pe Biden “cel mai prost președinte din istoria SUA” și l-a acuzat de creșterea prețurilor la ouă.
După o serie de acuzații, Trump a încercat să adauge în discursul său elemente constructive, anunțând “măsuri istorice” pentru extinderea extracției mineralelor critice și elementelor rare. Cu toate acestea, atunci când a vorbit despre posibile acorduri în acest domeniu, nu a precizat dacă acest lucru include colaborarea cu Ucraina.
De asemenea, Trump a declarat neașteptat că criza relațiilor cu Ucraina ar putea fi rezolvată în curând. El a citat fragmente dintr-un mesaj pe care Zelenski l-a transmis pe 4 martie și a lăsat să se înțeleagă că vede aceste cuvinte ca pe un semnal al disponibilității Kievului de a purta negocieri.
“Președintele Ucrainei a mulțumit SUA pentru ajutorul acordat, subliniind că apreciază cu adevărat tot ce a făcut America pentru a ajuta Ucraina să-și păstreze suveranitatea și independența”, a spus Trump.
Cu toate acestea, imediat după, el a reafirmat tendința sa de a sprijini narațiunile rusești, afirmând că a primit “semnale puternice” din partea Rusiei privind disponibilitatea Moscovei pentru negocieri de pace.
Analizând discursul președintelui SUA, acesta poate fi caracterizat drept un amestec haotic de idei și afirmații, fără o strategie clară. Combinația de populism, atacuri dure la adresa opoziției și declarații contradictorii pe plan extern arată că Trump nu s-a stabilit încă asupra unui program de acțiune concret.
Având în vedere planurile sale ambițioase și promisiunile anterioare, acest lucru nu este surprinzător: Trump crede cu tărie în posibilitățile nelimitate ale SUA și riscă să propună inițiative excentrice, de la “Gold Card” până la ideea colonizării planetei Marte.
Rămâne de sperat că administrația președintelui va dezvolta în curând o strategie mai coerentă și pragmatică, altfel lumea ar putea înfrunta un haos și mai mare decât în timpul administrației Biden, atât de disprețuite de Trump.
Imagine: Donald Trump, sursa