Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, numită după un sat care poartă numele unui politician liberal din secolul al XIX-lea, urmează să devină cea mai mare bază NATO din Europa, depășind chiar și baza Ramstein din Germania, conform unui reportaj realizat de BBC.
Dezvoltări recente și infrastructură
La Mihail Kogălniceanu se construiește o nouă pistă de decolare pentru avioanele RAF Eurofighter Typhoon, reflectând prezența sporită a NATO în România, ca răspuns la conflictul de la granița estică a Europei. Această expansiune vine ca răspuns la justificările președintelui rus Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, invocând invadarea flancului european al Rusiei de către NATO.
Baza aeriană va găzdui în curând o escadrilă de avioane F-16, recent achiziționate din Norvegia, și drone MQ-9 Reaper. De asemenea, un oraș militar este în curs de dezvoltare pentru a acomoda personalul rotativ al armatei, forțelor aeriene și navale NATO din 32 de țări.
Context strategic
Baza aeriană Mihail Kogălniceanu se află la doar 20 km de coasta Mării Negre, la 300 km de Odesa și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea anexată de Rusia în 2014. Aceste coordonate subliniază importanța sa strategică în contextul actual.
Locotenentul de zbor Charlie Tagg, pilot RAF, aflat la al treilea tur la Mihail Kogălniceanu, a remarcat prezența crescută a infrastructurii americane și a personalului. El a explicat că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat semnificativ zonele de survol și obiectivele misiunilor NATO. În timp ce anterior piloții NATO patrulau deasupra apelor internaționale din Marea Neagră, acum zborurile se limitează la apele teritoriale românești și bulgare pentru a evita escaladările cu forțele ruse.
Incidente și tensiuni
Deși nu a existat niciun incident recent de interceptare a unui avion rusesc de la baza aeriană, au fost menționate incidente anterioare, inclusiv interceptări deasupra Mării Baltice. Locotenentul Tagg a explicat că, deși avioanele rusești au dreptul de a zbura în anumite zone, NATO răspunde prin trimiterea de avioane înarmate pentru a semnala prezența și disponibilitatea de a interveni.
În plus, Tagg a observat atacurile dronelor kamikaze Shahed asupra Odesei pe radarele bazei aeriene.
Viața la baza Mihail Kogălniceanu
Viața de zi cu zi la baza Mihail Kogălniceanu este relativ calmă, conform BBC. Corespondentul postului britanic a discutat cu comandantul bazei, Nicolae Crețu, și cu Scott Delay, de la American Army Support – Black Sea, responsabil cu logistica pentru cei 1.840 de membri ai personalului american aflați la bază. Delay a menționat că se încearcă crearea unei atmosfere cât mai confortabile pentru personalul staționat la Mihail Kogălniceanu, asemănătoare unei comunități normale, diferența majoră fiind prezența unui gard perimetral.
În concluzie, expansiunea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu reprezintă un răspuns strategic și logistic important al NATO în contextul actual al securității europene.