Sari la conținut

Scandal de spionaj în Parlamentul de la Chișinău: Șeful Direcției Juridice acuzat de colaborare cu un ofițer rus

Ion Creangă, șeful Direcției Juridice a Parlamentului din Republica Moldova, și un polițist de frontieră au fost reținuți sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei, conform informațiilor publicate de Deschide.md.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a comunicat că cei doi sunt suspectați de trădare și complot împotriva Republicii Moldova, având legături cu un angajat al unei ambasade străine.

Investigații privind trădarea și complotul împotriva republicii
Surse citate de publicația moldovenească susțin că ambasada implicată este cea a Rusiei, iar angajatul vizat este un ofițer al serviciilor speciale ruse.

Reținerea celor doi pentru 72 de ore a fost decisă în urma perchezițiilor efectuate de procurori în Parlamentul de la Chișinău. Faptele pentru care sunt acuzați ar fi fost comise începând din anul 2023.

Creangă este suspectat de trădare pentru că ar fi cules și furnizat angajatului ambasadei informații care ar putea fi folosite împotriva intereselor Republicii Moldova.

Polițistul de frontieră este acuzat de complot împotriva Moldovei, fiind suspectat că a colectat și transmis informații pentru a fi utilizate împotriva intereselor naționale.

Premierul Dorin Recean a comentat într-un interviu pentru NewsMaker că aceste cazuri demonstrează că Moldova este ținta unui atac hibrid.

„Observăm o creștere a intensității activităților în acest domeniu. Este o reflectare a faptului că suntem sub un atac hibrid. Trebuie să ne asigurăm că ne protejăm de eventualele riscuri care ar putea afecta securitatea țării”, a declarat Recean.

Spionaj în sferele înalte ale instituțiilor din Chișinău
La începutul lunii iunie, fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a fost reținut pentru că a furnizat informații colonelului Aleksei Makarov, din cadrul serviciului rus de informații militare GRU, despre situația politică de la Chișinău și despre vizitele ucrainenilor pentru achiziționarea de armament.

Gorgan a activat în Statul Major General până la sfârșitul anului 2021, când noul președinte Maia Sandu l-a determinat să demisioneze. Înainte de expulzarea în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, Gorgan a obținut un post la ONU.

Folosindu-se de vechile sale conexiuni din Ministerul moldovean al Apărării, Gorgan a continuat să fie un informator important pentru GRU, potrivit The Insider. Contactele dintre Gorgan și Makarov au devenit deosebit de active în aprilie 2022, după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Printre altele, Gorgan era preocupat de livrările de arme către Ucraina din România și i-a sugerat colonelului Makarov: „Este necesar să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”

„Este o gaură mare! De acolo vin o mulțime de încărcături pentru Ucraina. Mai ales încărcături militare! Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții”, a adăugat generalul moldovean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!