Vizita liderilor occidentali la Kiev: conferință de presă în Gostomel eliberat și semnarea unor acorduri de securitate. La 24 februarie, la cea de-a doua aniversare a invaziei la scară largă, o delegație de lideri occidentali a sosit la Kiev pentru a condamna încă o dată agresiunea rusă și pentru a aduce respect ucrainenilor care continuă să apere independența Ucrainei. Din delegație au făcut parte șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, prim-miniștrii Italiei, Giorgia Maloney, Canadei, Justin Trudeau, Belgiei, Alexander de Croo, precum și foștii prim-miniștri britanici Boris Johnson și suedez Carl Bildt. Vizita liderilor occidentali simbolizează un nou sprijin garantat pentru Ucraina și demonstrează hotărârea care joacă un rol-cheie în război.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky împreună cu partenerii occidentali au organizat o conferință de presă comună, alegând un loc simbolic. Aeroportul Antonov din Gostomel a fost unul dintre primele locuri care au resimțit atacul invadatorilor și a devenit un simbol al indestructibilității ucrainene și a risipit mitul “invincibilității” celei de-a doua armate din lume. Acolo a avut loc bătălia decisivă dintre parașutiștii ruși și militarii ucraineni, care a determinat soarta Kievului. Aceasta a durat mai bine de o lună, după care atacul a fost respins cu succes și deja la începutul lunii aprilie trupele rusești au părăsit complet regiunea Kievului.
Exact doi ani mai târziu, partenerii Ucrainei, care s-au angajat să îi ajute pe ucraineni să învingă Rusia, se află la locul bătăliei cu o poziție clară. Putin a vrut să captureze “Kievul în trei zile”, alegând aeroportul Gostomel ca principal punct de atac, dar a primit condamnări internaționale și o evoluție neașteptată. De atunci, Ucraina a obținut un sprijin masiv din partea partenerilor săi occidentali și, în ciuda pierderilor grele și a unei economii în scădere, a devenit de multe ori mai puternică.
În timpul unei conferințe de presă, președintele ucrainean i-a recompensat pe militarii care au luat parte la apărarea aeroportului Antonov, împiedicându-i pe ruși să preia pozițiile câștigătoare. Potrivit acestuia, la început nimeni nu a crezut în rezistența ucrainenilor, dar aceștia au dovedit că pot lupta și o vor face atât timp cât va fi necesar. De asemenea, liderii occidentali împreună cu Volodymyr Zelensky au onorat memoria apărătorilor ucraineni căzuți în războiul ruso-ucrainean. Aceștia au vizitat garda de onoare și au depus flori la Zidul Amintirilor din Piața Mykhailivska din Kiev.
La cea de-a doua aniversare a războiului total, Ucraina a semnat noi acorduri de securitate cu Italia și Canada. Cu o zi înainte, la 23 februarie, a fost semnat un document privind garanțiile de securitate cu Danemarca. În timpul vizitei liderilor occidentali la Kiev, Zelensky a discutat personal cu premierul italian Giorgio Maloni și cu premierul canadian Justin Trudeau. Biroul președintelui Ucrainei a declarat că acordul de securitate cu Italia prevede angajamente de securitate din partea Italiei privind asistența militară și financiară pentru următorii 10 ani. În special, acordul se referă la cooperarea bilaterală în domeniile militar, politic, financiar, umanitar.
Italia va continua să antreneze armata ucraineană, va exercita presiuni asupra Rusiei prin sancțiuni și își reafirmă sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO. Acordul de securitate cu Canada asigură Ucrainei peste 3 miliarde de dolari canadieni în cursul anului 2024, destinate sectorului apărării. Documentul prezintă o relație strategică consolidată între Canada și Ucraina, un parteneriat de securitate axat pe apărare, stabilitate și reziliență. Canada își reafirmă sprijinul absolut pentru viitoarea aderare a Ucrainei la NATO, în special prin facilitarea reformelor ucrainene. Acordul este valabil pentru 10 ani și, ca toate celelalte acorduri de securitate, prevede un răspuns rapid în cazul unei escaladări a agresiunii din partea Rusiei.
Volodymyr Zelenskyy consideră că aceste acorduri reprezintă o bază solidă pentru un parteneriat de securitate de lungă durată între state. În special, vizita partenerilor occidentali într-o zi atât de importantă pentru Ucraina confirmă determinarea acestora de a face față împreună agresiunii rusești. Forțele armate ucrainene și-au dovedit deja rezistența și profesionalismul, restul depinde de rapiditatea asistenței occidentale.
Doar forța poate învinge Rusia, așa că Ucraina are nevoie de arme și muniții imediat. Sprijinul occidental joacă un rol-cheie, Kievul este recunoscător liderilor pentru vizită și speră că deciziile luate vor aduce rezultate fructuoase pe front. Trebuie făcut totul pentru ca liderii occidentali să poată vizita regiunile Donețk, Luhansk, Zaporizhzhya, Kherson și Crimeea în anii următori.