Sari la conținut

USR, după ce Cherecheș a fugit din țară: Miniştrii PNL au mai pierdut un corupt. Predoiu şi Gorghiu să dea explicaţii

USR cere explicaţii publice de la miniştrii PNL Cătălin Predoiu şi Alina Gorghiu care „au mai pierdut un corupt înainte să intre la închisoare”, referindu-se la edilul din Baia Marea, Cătăllin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, care a reușit să fugă din România folosind actul de identitat al unei ruse.

„Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, era sub control judiciar şi a fugit totuşi de sub nasul poliţiei conduse de Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, înainte de a primi sentinţa de 5 ani de închisoare cu executare. Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, precum şi instituţiile din subordinea lor, trebuie să dea explicaţii pentru această nouă ruşine din palmares”, afirmă reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, citat de Agerpres.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, consideră că pentru o astfel de situaţie „nu trebuie să existe numai o responsabilitate administrativă, ci şi una politică”.

„Cum mai pot românii să ia în serios noţiunile de justiţie şi ordine publică în condiţiile în care infractori notorii dispar de sub supraveghere judiciară? Pentru astfel de fapte nu trebuie să existe numai o responsabilitate administrativă, ci şi una politică. Sub regimul Iohannis, statul român se prăbuşeşte încet, dar sigur. Nu este o coincidenţă faptul că domeniile care suferă cel mai mult sunt conduse de apropiaţi ai actualului preşedinte. Contraselecţia de miniştri pentru care domnul Iohannis a devenit celebru îşi produce încă o dată efectele”, spune Drulă, citat în comunicat.

Potrivit vicepreşedintelui USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, în cazul Cherecheş este „o greşeală clară a Poliţiei”.

„Ministrul Predoiu şi omul său de încredere, Bogdan Despescu, nu au cum să se fofileze şi să se ascundă de explicaţii. În cazul Cherecheş este o greşeală clară a Poliţiei care trebuia să-l supravegheze şi a celei de frontieră, nu o lacună a legii sau lipsa unui tratat de extrădare”, susţine Stelian Ion, în comunicatul menţionat.

Reprezentanţii USR apreciază că, deşi Cătălin Cherecheş se alătură unei liste lungi de infractori celebri care au fugit de justiţia din România, „ministrul Justiţiei Alina Gorghiu nu se grăbeşte să treacă prin Parlament un proiect care să prevină fuga infractorilor în străinătate”.

USR aminteşte că a depus, la iniţiativa deputatului Stelian Ion, un proiect care prevede majorarea duratei totale a controlului judiciar în cursul judecăţii şi introducerea a noi condiţii în care judecătorii pot lua măsura arestării preventive pentru a împiedica suspecţii şi inculpaţii de a părăsi ţara înainte de sentinţa finală, descurajând „fugarii de lux”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!