Sari la conținut

“1-3 milioane de oameni ar trebui să fie recrutați”: autoritățile și bloggerii Z – despre noua mobilizare

Va exista o nouă mobilizare în 2023-24: ce se spune în Duma de Stat și pe canalele Z? “1-3 milioane de oameni ar trebui să fie recrutați”: autoritățile și Z-bloggeri – despre noua mobilizareVasily Deryugin / KommersantProbabilitatea unui nou val de mobilizare în Rusia, despre care s-a discutat mai des în sfera publică în toamnă, a fost evaluată din octombrie cu o nouă dată. Dacă mai devreme se discuta în legătură cu aniversarea anunțului de mobilizare parțială din 21 septembrie și apoi cu începerea proiectului de toamnă, acum accentul se pune pe alegerile prezidențiale din 2024. Ce spun reprezentanții autorităților despre mobilizare și ce se scrie despre perspectivele canalelor teleormăneneю

Ce spun aceștia despre noile condiții de mobilizare
În Duma de Stat despre lipsa planurilor de mobilizare înainte de alegerile prezidențiale au raportat la 30 septembrie. Deputatul Mihail Delyagin a exprimat acest lucru într-un comentariu video pentru agenția de știri “Aurora”.

“Pot spune cu siguranță că nu va exista nicio mobilizare înainte de alegerile prezidențiale. Și, cel mai probabil, nu va exista nicio mobilizare nici după aceea. <…> Având în vedere că la 1 octombrie avem începutul recrutării regulate de toamnă în armată și, de obicei, toate forțele de mobilizare ale Ministerului Apărării sunt completate prin rezolvarea acestei sarcini, atunci putem spune cu siguranță că nu, nu este necesar, în primul rând, și în al doilea rând, este imposibil”, a spus el.

Delyagin a explicat că, potrivit generalilor pe care îi cunoaște, “adevărata problemă” nu este recrutarea de oameni, ci pregătirea lor. Cu toate acestea, el a precizat că aceiași oficiali militari i-au exprimat, în momente diferite, opinii foarte diferite cu privire la necesitatea mobilizării.

“Unii generali pe care îi cunosc, care mi-au spus la sfârșitul iernii acestui an că “avem nevoie de atâtea sute de mii de noi trupe, ele pot fi luate doar cu mobilizare, altfel nu va fi nicio victorie”, aceiași oameni mi-au explicat deja în această vară, cu exact aceeași convingere, că nu este nevoie de mobilizare, pentru că avem suficienți voluntari și avem o problemă reală – cum să-i antrenăm. Nu este o problemă, ci o provocare”, a spus deputatul.

Oleg Kharseev / Kommersant

La începutul lunii octombrie, a devenit și mai evident pentru comentatori că noua mobilizare nu este în interesul unor alegeri fără probleme în 2024, pentru care autoritățile încep să se pregătească acum.

“Kommersant” a scris pe 3 octombrie, citând surse din administrația prezidențială, că campania informală pentru realegerea lui Vladimir Putin va începe în noiembrie. În aceeași zi, șeful Ministerului Apărării, Serghei Șoigu, a făcut un comentariu rar cu privire la mobilizare – spunând că Statul Major General nu are astfel de planuri.

“Procesul de pacificare și calmare a populației pentru a reduce anxietatea acesteia înainte de alegerile prezidențiale continuă. <…> Înainte de alegeri, s-a decis nu numai să nu se efectueze un nou val de mobilizare, ci și să se reducă cât mai mult posibil așteptările acesteia, deoarece acest lucru este recunoscut ca fiind o problemă serioasă pentru ratingul președintelui”, a comentat canalul de telegramă “Succesorul”.

A doua zi, pe 4 octombrie, Vitaly Malakhov, șeful departamentului de organizare și mobilizare din cadrul cartierului general al Districtului Militar Central, a declarat că nu există planuri de mobilizare suplimentară.

În același timp, canalul de telegramă Kremlin Whisperer a scris, citând “persoane din interior”, că nu ar trebui să se aștepte o mobilizare înainte de sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. Acest lucru ar fi confirmat de faptul că proiectul de toamnă se desfășoară conform planului – spre deosebire de proiectul de anul trecut, care a fost amânat la o dată ulterioară din cauza mobilizării.

“Kremlinul a amânat opțiunea unui nou val de mobilizare până în toamna anului 2024. Sursele spun că, în acest moment, opțiunea de a organiza evenimente de mobilizare în acest an sau la începutul anului viitor este ‘irelevantă'”, susține canalul.

“Generalii de pe front i-au transmis clar președintelui Vladimir Putin și echipei sale că singura opțiune acum este apărarea activă a pozițiilor, precum și mici manevre de atac. Iar pentru aceste scopuri, potrivit acestora, nu este nevoie de o nouă mobilizare – cei care au fost mobilizați anul trecut, precum și soldații contractuali recrutați de forțele armate ruse, vor fi deocamdată suficienți”, a declarat canalul citat de sursele sale.

Câteva zile mai târziu, la 10 octombrie, serviciile de informații britanice au apreciat ca “extrem de improbabilă” posibilitatea unei noi mobilizări în Rusia înainte de alegerile prezidențiale din martie 2024. O astfel de concluzie se regăsește într-un rezumat publicat de Ministerul britanic al Apărării în rețeaua de socializare X.

“În perioada premergătoare alegerilor, Kremlinul va încerca aproape sigur să minimizeze mișcările politice nepopulare. Prin urmare, este foarte puțin probabil ca un nou val de mobilizare să fie pus în aplicare înainte de alegerile prezidențiale din martie 2024”, se arată în document.

“Autoritățile ar trebui să convoace 1-3 milioane de oameni”. Ce scriu corespondenții militari și canalele Z
Pe fondul faptului că mobilizarea, conform tuturor declarațiilor, este amânată pentru moment, corespondenții de război și canalele Z încep să își arate nemulțumirea. Ei critică dorința autorităților de a nu “alarma” populația înainte de alegeri și lipsa de interes masiv al rușilor pentru participarea voluntară la operațiunile militare.

Criticile au fost alimentate de rezultatele unui sondaj publicat la începutul lunii octombrie de grupul de cercetare Russian Field cu privire la ceea ce așteaptă rușii cel mai mult de la viitorul președinte. Primele trei răspunsuri au fost următoarele:

Prosperitate materială (48%);
îmbunătățiri în sfera socială (31%);
“pace, încetarea [operațiunii militare]” (24%).
“Rușii vor să trăiască bine și prosper, fără să acorde atenție la SWO”, este modul în care publicația pro-Kremlin Readovka a privit aceste rezultate.

“Statul, la toate nivelurile, face multe eforturi pentru a menține SWO la periferia conștiinței colective – nu se vorbește de mobilizarea societății. Cei mai mulți dintre concetățenii noștri trăiesc ca și cum nu ar exista [operațiunea militară]”, s-a plâns canalul de telegramă Readovka Explains.

Publicația dezvoltă ideea că nu este posibilă nicio bunăstare materială a rușilor fără victoria în SWO. Expertul militar Boris Rozhin a reluat aceste constatări pe canalul său Colonelcassad și a fost de acord că “mobilizarea societății pentru a obține victoria în [o operațiune militară] nu este încă suficientă”.

“Aceasta este o diferență foarte serioasă între actuala [operațiune militară] și cel de-al Doilea Război Mondial, unde principalele eforturi ale statului și ale societății s-au concentrat pe obținerea victoriei în război. În cazul nostru, o parte semnificativă a societății trăiește ca și cum ar fi într-o stare de pace, deși a fost clar încă din martie 2022 că aceasta va fi o [operațiune militară] pe termen lung, care nu poate fi “trecută cu vederea””, scrie Rozhin.

Canalul Verum Regnum Verum Regnum | Our Regnum face, de asemenea, apel la mobilizarea oamenilor și a economiei. Aceștia scriu că este crucial să se asigure rotația celor mobilizați și să nu se facă din ei țapi ispășitori. “Dacă autoritățile doresc să continue SVO <…> – trebuie să efectueze o înlocuire: cei care au fost chemați în urmă cu un an ar trebui să fie demobilizați și ar trebui să fie chemați alții noi – pentru șase luni, de exemplu. Și apoi să-i înlocuiască în mod regulat”, se arată în postare.

Potrivit canalului, nu este nevoie de o mobilizare parțială, pe care președintele Vladimir Putin a anunțat-o în septembrie 2022, ci de o mobilizare generală.

“Dacă guvernul vrea să învingă <…>, trebuie să efectueze o mobilizare largă, să cheme la victorie cele 1-3 milioane de persoane necesare și să mute întreaga economie pe șine militare. Ceea ce se întâmplă acum este inacceptabil. Este arbitrariul și introducerea unei inegalități fundamentale a cetățenilor țării, dintre care unii sunt desemnați să își riște viața și să moară, iar alții sunt desemnați să “continue să trăiască așa cum trăiau””, conchid autorii canalului.

Inevitabilitatea mobilizării în acest context a fost semnalată la sfârșitul lunii septembrie de corespondentul special al RTVI, Alexei Sochnev. Acesta a subliniat că declarația lui Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, potrivit căreia “nu se prevede nicio rotație” și rușii mobilizați se vor întoarce acasă după încheierea operațiunii militare, “a subminat grav moralul multor militari”.

Corespondentul special a mai precizat că, dacă conflictul nu va fi înghețat, iar armata rusă intenționează să avanseze, “soldații cu contract nu vor fi suficienți”. El a reamintit că Rusia a anexat patru noi regiuni – regiunile DNR, LNR, Zaporizhzhya și Kherson, unde teritorii semnificative rămân sub controlul forțelor armate ucrainene.

“O masă de teritorii care sunt acum constituțional rusești se află acum sub controlul inamicului. Canalele diplomatice sunt închise, ceea ce înseamnă că armata este obligată de această logică să le elibereze. Acest lucru necesită mobilizare”, a conchis Oleksiy Sochnev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!