Sari la conținut

Peste jumătate dintre cetățenii Germaniei spun că munca nu mai merită după ce guvernul a anunțat că intenționează să crească ajutoarele sociale

Peste jumătate dintre cetățenii Germaniei spun că munca nu mai merită după ce guvernul a anunțat că intenționează să crească ajutoarele sociale și de creștere a copilului, arată un nou sondaj publicat joi și citat de sursă.

Guvernul condus de Olaf Scholz anunțase că intenționează să majoreze beneficiile introduse pentru prima oară în 2015, justificând măsura prin nevoia de a ajuta cetățenii țării să facă față inflației ridicate, precum și prin necesitatea de a combate sărăcia în rândul copiilor.

Executivul de la Berlin a subliniat însă că nu vrea să descurajeze în niciun fel oamenii din a munci.

Ajutoarele sociale, poreclite „bani pentru cetățeni” în Germania și de care beneficiază 5 milioane de persoane fără loc de muncă, vor crește de la 502 euro, cât sunt în prezent, la 563 de euro de anul viitor, pentru persoanele singure.

Guvernul german acoperă de asemenea costurile cu chiria și asigurarea de sănătate pentru persoanele care beneficiază de asistență socială.

Această majorare urmează să fie corelată cu o creștere substanțială a ajutorului pentru creșterea copiilor. În prezent aceasta este de 250 de euro pe lună pentru fiecare copil, însă guvernul lui Scholz a anunțat că ea va crește la 636 de euro lunar pentru primul copil și alți 530 de euro pentru fiecare copil în plus.

Cât câștigă germanii care muncesc pe salariul minim pe economie

Dat fiind faptul că în Germania salariul minim pe oră este de 12,4 euro, sau 1.450 de euro net lunar, în jur de 52% din germani afirmă acum că nu mai merită să muncești cu normă întreagă pe salariul minim întrucât câștigul nu este suficient de mare comparativ cu ajutoarele primite de la stat de către cei care nu muncesc.

Rezultatul a fost publicat de către firma de sondare a opiniei publice INSA.

Sondajul la care au participat 1005 respondenți arată însă că germanii sunt divizați în privința nevoii de a crește ajutoarele sociale, 45% dintre ei pronunțându-se în favoarea măsurii și doar 44% împotriva ei.

Ministrul german al finanțelor Christian Lindner a declarat săptămâna trecută cu privire la ajutoarele de creștere a copilului că acestea nu ar trebui să îi descurajeze pe oameni din a munci.

„Principala noastră îngrijorare este de a menține stimulentele pentru muncă”, a dat asigurări el, adăugând că unele dintre ajutoare vor fi condiționate de angajarea părinților întrucât șomajul în rândul acestora este cel mai important factor care alimentează sărăcia în rândul copiilor.

„Cel mai bun mod de a ieși din sărăcie este prin muncă”, a mai spus acesta.

INSA a publicat rezultatele sondajului într-o perioadă în care economia Germaniei se zbate să revină pe plus după ce a intrat în recesiune în primul trimestru al lui 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!