Curtea Supremă a Mexicului a invalidat miercuri legea federală care incriminează avortul, reafirmând o hotărâre anterioară care a decis că pedepsirea penală a femeilor care apelează la o întrerupere de sarcină este neconstituțională, relatează sursa.
Curtea formată din 11 jucători decisese in 2021 că incriminarea avortului este neconstituțională, dar la momentul respectiv decizia s-a aplicat doar pentru statul Coahuila din nordul țării, unde a avut loc cazul care a ajuns pe masa judecătorilor.
Decizia de miercuri în schimb se va aplica pe întregul teritoriu al Mexicului, marcând o victorie majoră pentru activiștii care militează pentru dreptul la avort în această țară predominant catolică din America Centrală.
„Nu am avea această decizie dacă nu am fi avut-o pe cea din Coahuila în urmă cu doi ani, dar aș spune că cea de azi este cu siguranță mai largă în ceea ce privește accesul la avort”, a declarat Isabel Fulda, președintele adjunct al grupului care a formulat noua plângere ce a ajuns să fie judecată de Curtea Supremă.
Instanța a dat câștig de cauză organizației sale, hotărând că secțiunea Codului Penal care incriminează avortul este neconstituțională și că ea nu mai poate produce efecte juridice odată cu pronunțarea deciziei.
Mexicul a devenit astfel cea mai nouă țară din America Latină care legalizează accesul la avort, după Argentina în 2021 și Columbia în 2022. Irlanda, o altă țară profund catolică, a legalizat avortul în 2018.
Dezbaterea privind accesul la avort a reapărut pe agenda opiniei publice din întreaga lume după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a eliminat anul trecut protecțiile federale pentru accesul la întreruperea sarcinii, deschizând calea pentru interzicerea sa la nivel statal.
În Mexic doar 12 dintre cele 31 de state care alcătuiesc acest stat federal se aliniaseră deciziei din 2021 a Curții Supreme până la pronunțarea noii hotărâri de miercuri.
Mexicul este a doua țară din lume ca număr al catolicilor practicanți, după Brazilia.