Contributors.ro: De la ultima noastră discuție s-au întâmplat multe evenimente pe frontul de Est. Nu doar pe front, ci și în Rusia, unde au loc în acest weekend alegeri locale. Chiar dacă dezbaterile politice sunt controlate de cenzură, iar Rusia e o dictatură, ce ar fi de remarcat cu ocazia acestei campanii electorale? Și în ce măsură frontul influențează scena politică de la Moscova?
Armand Goșu: E la fel de important și ce este pe front și ce se întâmplă pe scena politică de la Moscova. Cele două planuri se întrepătrund iar evoluția dintr-un plan influențează sensibil evoluția din celălalt plan. Din cauza eșecurilor de pe front s-au întețit discuțiile în jurul unei noi mobilizări, ceea ce presupune costuri politice pentru Putin. Acum au loc alegeri locale care sunt importante pentru resetarea opoziției. Sunt aleși direct 21 guvernatori, 20 parlamente locale, și sunt puse în joc câteva mandate de deputat în Duma de la Moscova, pentru locuri rămase vacante.
Nu atât în Rusia, cât în spațiul informațional rusesc, mai ales în media de limbă rusă din Occident, sunt discuții aprinse privind tactica pe care opoziția trebuie s-o adopte la aceste așa-zise alegeri. Aleksei Navalnîi din închisoare a reușit să-i enerveze pe toți cu mesajul lui, în care acuză potențialii aliați politici că sunt vinovați pentru că au ratat șansa democratizării în anii 90, Boris Elțin fiind responsabil de dezastrul de astăzi. E o temă veche, foarte dragă lui Navalnîi, care – suprinzător – se întâlnește aici cu Putin.
Liderii partidului liberal moderat Iabloko, care erau tolerați de autorități, acum și-au văzut candidații scoși de peste tot. N-au înțeles că Administrația prezidențială care controlează jocul politic nu permite mesaje pacifiste, astea sunt doar pentru Occident, nu pentru ruși, care trebuie să se mobilizeze și să lupte împotriva Ucrainei. Totuși, mai există speranța că aceste alegeri locale pot seta jocul politic pentru următorii ani. În februarie ar trebuie să aibă loc alegerile prezidențiale, de fapt alegeri între ghilimele, pentru că se pregătește un fel de plebiscit pentru susținerea lui Putin și re-legitimarea regimului. Dar soarta acestui exercițiu electoral, chiar și falsificat, va fi influențată de evoluțiile de pe front.
Ultimul sondaj Levada indică o scădere a interesului pentru război. Întrebarea e ciudată: dacă urmăriți evenimentele legate de Ucraina? Așa este ea formulată. Doar 48% le mai acordă atenție, cel mai scăzut rezultat din februarie 2022. Deci, războiul a intrat în cotidian, e parte a vieții rușilor. Iar susținerea pentru acțiunile forțelor armate ale Rusiei în Ucraina, așa e formulată întrebarea, a scăzut la 70%. Candidații în aceste alegeri fug de subiectul războiului, ca și când acesta nici n-ar exista.
Numai că, atacurile dronelor ucrainene din ultimele luni au mutat războiul, care inițial părea undeva departe, aproape de casele rușilor, care nu mai pot să-l ignore. Dronele ucrainene devin o prezență obișnuită pe cerul Moscovei și a altor mari orașe. Efectul lor tactic și militar este nesemnificativ, deocamdată, însă impactul psihologic ar putea să fie important. Distrugerea a patru avioane militare de transport IL 76 aflate pe pista aeroportului de la Pskov, la 700 km de granița Ucrainei, pare să indice faptul că aproape întreaga zonă europeană a Federației Ruse poate fi lovită cu dronele.
Decizia de a iniția o nouă mobilizare parțială – deși sunt indicii că o mobilizare tăcută are loc de luni buni – va depinde de ceea ce se petrece acum pe frontul din Ucraina, unde rezervele umane ale armatei ruse s-au subțiat. Dar nu este exclus ca după alegeri, Putin să ordone o nouă mobilizare pentru a acoperi pierderile semnificative din ultimele luni de război.
Contributors.ro: După trei luni de la începerea contra-ofensivei ucrainene, cifrele nu arată prea bine.
Armand Goșu: Ucraina a eliberat în aceste săptămâni circa 300 km2 din cei 40.000 km2 ocupați de Rusia în 2022, la care ar trebui adăugați și alți 40.000 km2 luați de Rusia în 2014. Vorbim de aproape 20% din teritoriul Ucrainei. A devenit clar faptul că acest război se va prelungi, că se va lupta pentru fiecare cătun și fiecare casă. Ar trebui ca Occidentul să se mobilizeze să înarmeze mai bine Ucraina, să-i dea rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri, sisteme anti-rachetă Patriot ca să-și apere cerul, drone Raptor, tancuri Abrams. Occidentul ar trebui să se obișnuiască să cheltuiască bani pentru susținerea Ucrainei, sunt investiții pentru propria securitate. Dacă Putin va învinge Ucraina, costurile pe care Occidentul le va avea de plătit vor fi mult, mult mai mari.
Contributors.ro: Dacă în iunie, contra-ofensiva ucraineană părea un eșec și iar cancelariile occidentale care priveau această campanie ca pe o investiție erau dezamăgite, recentele succese ale ucrainenilor i-au făcut pe occidentali să-și schimbe părerea.
Armand Goșu: Ofensiva ucraineană de la Robotina a perforat linia Surovikin, între Novoprokopivka și Verbove. E vorba de prima linie rusească de apărare, într-o arie în care sunt concentrate mari unități ale armatei ruse. Sunt lupte grele, durează de ceva timp, în ultimele două săptămâni se vorbește zilnic de Robotina. Vor fi în continuare lupte grele acolo. Două unități de elită rusești s-au retras pe flancuri, la Kopani, în vest, și Verbove, înspre est. Cred că rușii încearcă o manevră de încercuire, de creare a unui clește, în care să prindă trupele ucrainene de la Robotina, cele care au rupt linia Surovikin.
Însă, dacă armata ucraineană va reuși să mărească breșa din regiunea Zaporojie, și-ar deschide drumul spre Tokmak, la 30 km sud. Acest oraș foarte puternic fortificat de ruși, este un punct strategic important, pentru că de acolo, pot avansa spre Melitopol, circa 65 km înspre sud. Dacă ucrainenii ocupă Melitopol, vor tăia comunicațiile rușilor cu Crimeea, și vor izola peninsula. Și, astfel, ajung la Marea Azov. Asta ar fi obiectivul tactic al campaniei, în această fază a războiului, să taie în două zona ocupată de ruși și să elibereze o fâșie de litoral. Acest obiectiv va fi realizat, n-am nici un dubiu. Însă viteza cu care se va întâmpla asta nu depinde doar de vitejia militarilor ucraineni sau de tactica lor, ci și de armele și muniția pe care partenerii occidentali le livrează Ucrainei. Aici lucrurile nu stau foarte bine.