Sari la conținut

Prima sosire a navelor în portul Odessa prin coridorul maritim temporar

La 16 septembrie, două nave au sosit în portul Chornomorsk din regiunea Odesa, folosind coridorul temporar din Marea Neagră. Nava turcească de mărfuri uscate Aroyat a intrat în zona de apă a portului în jurul orei 18:00 și a devenit prima navă civilă care a ajuns în portul ucrainean prin coridorul de cereale de la începutul invaziei la scară largă. Nava de transport de mărfuri uscate Resilient Africa a sosit la fața locului în jurul orei 22:00. Ambele nave se aflau sub pavilionul Palau, după cum a raportat ministrul ucrainean al Dezvoltării Teritoriale și Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

La sosirea la destinație, vrachierele au fost încărcate cu aproximativ 20.000 de tone de grâu ucrainean, care a fost ulterior importat în țări africane și asiatice. Potrivit lui Kubrakov, echipajul navelor era format din cetățeni din Turcia, Azerbaidjan, Egipt și Ucraina. Navigația în Marea Neagră are loc doar cu acordul căpitanilor sau proprietarilor navelor, care au acceptat oficial să navigheze în condiții de pericol pentru viață.

La 10 august, marina ucraineană a anunțat oficial deschiderea unor coridoare temporare în Marea Neagră din cauza blocării de către Rusia a coridorului de cereale. De asemenea, ministrul ucrainean pentru dezvoltarea infrastructurii a precizat că, începând cu 15 august, cinci nave au părăsit deja zona de apă a porturilor ucrainene, care a fost blocată de Rusia de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei din cauza ostilităților și a închiderii regiunilor relevante din Marea Neagră. Nava de containere Joseph Schulte, vrachierele Primus, Anna-Theresa, Ocean Courtesy și Puma au fost blocate în porturile Cernomorsk, Odessa și Yuzhny. Nava de transport în vrac Puma a fost încărcată recent cu 16.000 de tone de metal și 14.000 de tone de rapiță înainte de a fi direcționată spre Bosfor.

De la destrămarea acordului privind Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, Rusia a atacat infrastructura portuară ucraineană de peste 100 de ori. Scopul Kremlinului a fost și rămâne acela de a împiedica exporturile ucrainene și de a crea o criză alimentară în țările dependente de importuri. Funcționarea stabilă a coridorului temporar reprezintă o necesitate urgentă care poate proteja comerțul internațional de amenințarea rusă.

Discuțiile privind exportul de produse agricole ucrainene continuă în mod activ pe scena internațională. La 15 septembrie, Comisia Europeană a decis să ridice embargoul asupra importurilor de produse agricole ucrainene. A fost analizat impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE, după care membrii Comisiei Europene au declarat că nu este nevoie de restricții suplimentare.

Anterior, reprezentantul ucrainean pentru comerț, Taras Kachka, a declarat că unele țări au protestat împotriva acestei decizii, în special ministrul polonez al dezvoltării și tehnologiei, Waldemar Buda, a declarat că, dacă problema exporturilor de cereale ucrainene nu va fi rezolvată, Polonia va bloca aderarea Ucrainei la UE. Ministerul ucrainean de Externe consideră că este necesar să se continue importul de cereale ucrainene în țările UE. Nu temerile unor țări cu privire la posibila destabilizare a pieței europene sunt motivul – fiecare țară în parte ar trebui să rezolve problemele legate de agricultura de pe teritoriul său, fără a restricționa Ucraina.

Funcționarea normală a coridorului maritim se află în interesul fiecărui stat european. Interesul pentru stabilitatea propriilor piețe interne ar trebui să motiveze țările UE să se implice în mod cuprinzător în protejarea transportului maritim din Marea Neagră, ceea ce este imposibil fără integritatea infrastructurii portuare din Ucraina, care suferă în mod regulat din cauza bombardamentelor rusești. Faptul că două nave turcești au sosit într-un port ucrainean arată că crearea coridorului temporar a fost o decizie corectă, care ar trebui menținută și îmbunătățită.

Prin retragerea din acordul privind cerealele, Rusia a intenționat să destabilizeze situația cu exporturile ucrainene și să creeze un conflict între state. Coridoarele maritime temporare permit să se acționeze fără implicarea Rusiei, dar problema importului de produse agricole ucrainene ar trebui rezolvată pe cale diplomatică, fără dispute cu pierderi, astfel încât planurile agresorului să nu devină realitate.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!