Sari la conținut

Kremlinul jubilează după războiul declarațiilor dintre Polonia și Ucraina: „Este inevitabil”

Kremlinul a declarat după ultimele contre diplomatice dintre Polonia și Ucraina că observă o creștere a tensiunilor între cele două țări și că se așteaptă de asemenea la o creștere a faliei între Kiev și aliații săi occidentali, relatează Reuters.

Vladimir Putin alaturi de purtatorul sau de cuvant, Dmitri PeskovFoto: WillWest News / Profimedia Images

„Vedem că există fricțiuni între Varșovia și Kiev. Prognozăm că aceste fricțiuni vor crește”, a declarat vineri după-amiaza purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat miercuri că țara sa nu mai transferă „niciun fel de arme” Ucrainei.

Polonia s-a numărat printre cei mai importanți susținători ai Ucrainei după începerea invaziei rusești anul trecut însă tensiunile legate de exporturile de grâu ale Ucrainei au dus la o deteriorare a relațiilor dintre guvernul de la Kiev și cel de la Varșovia.

Guvernul conservator al Poloniei și-a înăsprit tonul în privința cerealelor ucrainene în condițiile în care țara se pregătește pentru alegeri parlamentare la jumătatea lunii octombrie.

Tensiunile dintre Polonia și Ucraina au escaladat brusc săptămâna aceasta după ce președintele Volodimir Zelenski declarat marți într-un discurs în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite că Kievul „lucrează din greu pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale”, iar „teatrul politic” în jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.

Cerealele ucrainene au provocat un război al declarațiilor între Varșovia și Kiev

Ministrul polonez de externe Mariusz Kaminski a declarat imediat că președintele Ucrainei „a mers prea departe” formulând acuzația privind jucarea de „teatru politic”.

„Avertizez autoritățile ucrainene, pentru că, dacă escaladează conflictul în acest mod, vom extinde interdicția de import pentru mai multe produse pe teritoriul Republicii Polone”, a declarat și premierul Morawiecki.

Comentariile lui Zelenski au venit după ce Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri că interzic unilateral importurile de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicția de vânzare în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, printre care și România și Bulgaria.

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Comerțului a confirmat marți că Ucraina a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial.

Cu toate acestea, președintele polonez Andrzej Duda a dat asigurări joi că declarația făcută de Morawiecki cu o zi în urmă privind trimiterea de arme Ucrainei a fost interpretată greșit.

„Cuvintele (lui Mateusz Morawiecki) au fost interpretate în cel mai rău mod posibil. (…) În opinia mea, premierul a vrut să spună că nu vom transfera în Ucraina noile arme pe care le achiziționăm în prezent pentru modernizarea armatei poloneze”, a afirmat Duda pentru postul de televiziune TVN24.

Rusia se declară îngrijorată de „agresivitatea” Poloniei

Ignorând aparent aceste comentarii făcute de Duda, Dmitri Peskov a declarat vineri că este „inevitabil” ca tensiunile dintre Kiev și celelalte capitale europene să crească de-a lungul timpului, un lucru despre care a subliniat că este în avantajul Rusiei în condițiile în care „Occidentul colectiv” vrea să îi provoace o „înfrângere strategică”.

Vorbind despre programul de înzestrare a armatei poloneze, care beneficiază de sume record, Peskov a mai spus că acesta reprezintă o problemă pentru Belarus, vecinul și aliatul fidel al Rusiei.

„În ceea ce privește armele Poloniei, să fi vecin cu ea nu este cel mai confortabil lucru pentru tovarășii noștri bieloruși”, a spus el, acuzând că Varșovia este „destul de agresivă” și că „nu se dă în lături de la acțiuni subversive și ingerințe în problemele interne” ale altor țări.

„Dar noi și prietenii și aliații noștri bieloruși suntem în alertă pe fundalul unor posibile amenințări care ar putea veni din partea Poloniei”, a dat asigurări Peskov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!