Sari la conținut

România duce lupta împotriva drogurilor cu mâinile goale. Presiunea pe traficanți a scăzut în ultimii 15 ani

În ultimul deceniu și jumătate, mai multe schimbări din interiorul Ministerului Afacerilor Interne au făcut ca lupta antidrog să fie la cel mai scăzut nivel, potrivit Știrile TVR. Acest lucru ar putea explica și recenta declarație a ministrului de interne, Cătălin Predoiu, Ministrul de Interne, care a precizat după tragedia de la 2 Mai că în acest moment „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”.

Potrivit unor surse din sistem, citate de Știrile TVR, MAI a început să aibă probleme în lupta antidrog începând cu 2009, atunci când au început să fie luate măsuri în ceea ce privește structurile care erau specializat în destructurarea grupărilor care se ocupau cu vânzarea de stupefiante.

În 2009, a fost desființată Direcţia Antidrog şi tranformarea în Serviciu în cadrul DCCO. După doi ani au fost închise birourile antidrog de la secţiile de poliţie.

Tot în 2011, dispar 30 de funcţii de la Serviciul Antidrog Bucureşti. Iar în 2014 a fost desfiinţat DIICOT Bucureşti.

La o lună de când ministrul de interne Cătălin Predoiu a spus că lupta antidrog la adulți este pierdută, autoritățile anunță că iau măsuri și vor să aducă polițiști în structurile antidrog.

„Cei 200 sunt identificați de colegii din poliție care trec printr-un proces de evaluare și vedem câți rămân.În zilele următoare această cifra de 200 poate ajunge la 300”, a spus recent Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.

Măsura va afecta structura MAI pentru că acești agenți sunt luați de la alte servicii care aveau în lucru dosare pentru infracțiuni grave, cum ar fi crime, violuri și tâlhării.

„Orice fel de modificare de structura organizatorică va ajuta colegii din zona de crimă organizată, dar va slabi combaterea infracțiunilor din alte zone. Vor slăbi alte structuri din zona investigațiilor criminale pentru că de acolo vor lua cei mai mulți oameni”, a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Un ofițer care face cercetare penală la Brigada Rutieră București lucrează la peste 200 de dosare pe an, potrivit unor surse judiciare citate de TVR.

Dacă polițistul va fi trasnferat la Antidrog, foștii colegii vor fi nevoiți să preia dosarele rămase în lucru.

Un polițist de la investigații criminale are și mai mult de lucru: 300 de dosare pe an, jumătate fiind cu autor necunoscut pentru care cercetările sunt mult mai ample.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!