Sari la conținut

Ieșirea companiilor occidentale de pe piața agresorului: necesitate sau drept de afaceri

Prin declanșarea războiului din Ucraina, Federația Rusă a schimbat multe lucruri. Inclusiv statutul său pe scena politică și economică mondială. Astfel, dintr-o țară din G7 cu mari perspective, Rusia s-a transformat într-o mizerie economică și într-un agresor. A lucra pe teritoriu a devenit finanțarea crimelor și distrugerilor zilnice. Încă din primele zile ale invaziei la scară largă, Rusia a fost ținută sub semnul sancțiunilor, care ar fi trebuit să devină, și a devenit, un semn pentru companiile multinaționale. Primii retaileri internaționali care s-au retras complet de pe piața rusă la începutul lunii martie au fost lanțul german de produse pentru construcții OBI și casa daneză de bijuterii Pandora.

De la începutul lunii iunie 2022, peste 1.000 de companii occidentale au anunțat încetarea și suspendarea activității în țara agresoare. Printre acestea se numără retaileri destul de cunoscuți: Inditex, LPP, IKEA, H&M, McDonald’s și alții. Este adevărat, nu toți și-au lichidat sau vândut afacerile din Federația Rusă, unii dintre ei doar și-au suspendat activitatea. Dar procesul a fost pus în mișcare. Ca urmare, o cantitate colosală de spațiu de închiriat – peste 3 milioane de metri pătrați – a rămas nerevendicată în Rusia.

Dar există și companii care au intrat în opoziție cu cele menționate mai sus. Acestea își continuă activitățile pe teritoriul țării agresoare. Printre acestea se numără Leroy Merlin, JT Group, Philip Morris, Raiffeisen Bank, Mondi, Mondelez, Unilever, BMW, Mercedes. Și, din păcate, există mai mulți susținători în această tabără. Deoarece vârful retragerii a fost în primele luni de război. La 13 august 2023, doar 265 de companii străine, adică 7,8%, și-au încetat complet activitatea în Rusia. Comercianții cu amănuntul au rămas în Rusia dintr-un singur motiv – cifrele de vânzări sunt în creștere bruscă. La urma urmei, “niciun loc nu este gol”, iar locul celor care au plecat a fost luat de branduri locale sau de companii cu mai puține principii.

Dar ce poți obține cu adevărat dacă faci afaceri în Rusia? În primul rând, plătești impozite la trezoreria unei țări care ucide zeci, dacă nu sute, de oameni în fiecare zi, organizând astfel genocidul unei întregi națiuni. Ca un exemplu, vă puteți uita la situațiile financiare ale majorității acestor companii. Din păcate, situațiile pentru 2022 nu sunt disponibile în domeniul public. Dar cifrele pentru 2021 permit să tragem o concluzie – pentru taxele plătite este posibil să se doteze o armată întreagă! Doar banca austriacă Raiffeisen Bank a plătit în 2022 560 de milioane de euro către bugetul Federației Ruse.

Dar, în orice moment, dacă compania decide să-și schimbe vectorul, toate proprietățile sale vor fi sub amenințarea “naționalizării forțate”. Al doilea lucru este că, în locul creșterii așteptate există o scădere. Cererea de solvenți în Rusia scade din ce în ce mai mult, chiar și în marile orașe. Astfel, în loc să ocupe o nișă goală și să crească veniturile, lanțurile de magazine riscă doar consecințe negative, printre care o scădere a veniturilor.

Dar a treia și cea mai semnificativă consecință pentru corporații întregi este pierderea reputației. Mondelez, unul dintre cei mai mari producători de alimente din lume, s-a confruntat cu un boicot al produselor sale în țările occidentale după ce a fost inclusă pe lista sponsorilor internaționali de război din Ucraina. În același timp, companiile de bună credință care s-au retras din Federația Rusă în primele luni ale războiului pot beneficia pentru alegerea lor în recuperarea activelor rusești și în reconstrucția Ucrainei.

Pe scurt, este important să înțelegem. Orice asistență acordată agresorului este penală. La urma urmei, ele ajută Kremlinul să depășească deficitul bugetar. În plus, marile corporații creează locuri de muncă, ceea ce face ca societatea rusă să nu realizeze fundul la care se află țara lor în prezent. Astfel de acțiuni ar trebui să aibă o singură reacție – cenzura universală din partea consumatorilor din întreaga lume. La urma urmei, nu contează în ce domeniu lucrezi, fie că este vorba de o bancă sau de vânzarea de sucuri. Orice finanțare a teroriștilor este criminală și, mai devreme sau mai târziu, va trebui să fie trasă la răspundere. Cel puțin din punct de vedere moral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!