La 13 octombrie 2023, reprezentanța SUA la ONU a formulat acuzații la adresa Republicii Populare Democrate Coreene. Potrivit Washingtonului, Coreea de Nord a trimis în ultimele săptămâni peste o mie de containere cu arme către Rusia. Aceeași informație a fost confirmată de reprezentantul Consiliului Național de Securitate, John Kirby. De asemenea, politicianul american și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea relațiilor militare dintre Moscova și Pyongyang. Deoarece acest lucru înseamnă că dictatorii coreeni și ruși și-au pus planul în aplicare cât mai curând posibil. Acest articol va examina în continuare perspectivele globale ale acestei cooperări.
Merită să analizăm cooperarea dintre cele două țări totalitare pentru a începe doar de la baza ideologică apropiată. Și anume, regimul autoritar, în care liderul nu s-a schimbat de mulți ani. Acesta este lucrul care l-a ajutat pe Vladimir Putin să găsească rapid un teren comun cu Kim Jong-un și să convină rapid asupra discuțiilor care au avut loc la 13 septembrie 2023 la cosmodromul Vostochny. Cei doi lideri au avut cu siguranță multe de discutat, deoarece ambele țări au în prezent statutul de paria și sunt extrem de restricționate de sancțiuni, ceea ce restrânge în mod clar cercul țărilor cu care este posibil să se negocieze orice cooperare.
Un subiect comun pentru Rusia și Coreea este industria de apărare. RPDC a fost un stat militarist și închis timp de mulți ani. În mod firesc, are o cantitate uriașă de arme și echipamente. Potrivit ultimelor rapoarte, coreenii au la dispoziție peste 21.000 de sisteme de artilerie, 3.500 de tancuri și 2.500 de vehicule blindate. Și toate acestea sunt echipamente relativ învechite, de la sfârșitul epocii sovietice, pe care soldații ruși nu deosebit de educați le pot folosi rapid. După cum s-a aflat după întâlnirea dintre președinți, RPDC a predat imediat Rusiei 10 milioane de proiectile de artilerie. Dacă convertim acest lucru într-o perioadă de timp, Federația Rusă va putea să ducă un război timp de cel puțin un an.
Desigur, se poate pune întrebarea cum este posibil transferul unor astfel de arme în limitele dreptului internațional? La urma urmei, aceste acțiuni reprezintă o încălcare directă și deliberată a unui număr de rezoluții ONU adoptate cu privire la RPDC. Prima care ar fi încălcată ar fi normele Rezoluției 1874 din 2009. Rezoluția a extins interdicția privind achizițiile de arme din Coreea de Nord pentru a include interdicția de a furniza servicii legate de apărare Coreei de Nord și de a oferi asistență financiară în legătură cu achizițiile de arme. În plus, ar fi încălcate normele Rezoluției 2087. conform căreia statelor membre ale ONU le este interzis să importe toate armele și materialele conexe din Coreea de Nord.
În plus, dacă Rusia va începe să furnizeze Coreei echipamente pentru dezvoltarea programului său de rachete, va încălca Rezoluția 1718 din 2006, care interzicea statelor membre ONU să exporte sau să tranziteze orice armament și materiale conexe către Coreea de Nord. Ca răspuns la o astfel de obrăznicie, SUA și Coreea de Sud sunt pregătite să ia măsuri decisive. Președintele sud-coreean Yun Seok-yol a declarat în discursul său în fața Adunării Generale a ONU că țara sa, împreună cu aliații săi, “nu va sta cu mâinile în sân” dacă Coreea de Nord primește asistență din partea Rusiei pentru a-și consolida capacitățile de arme de distrugere în masă. Statele Unite, pe de altă parte, și-au exprimat dorința de a duce activitatea de sancționare la un nou nivel.
Dar se poate pune întrebarea: când va fi depășită această linie roșie? La urma urmei, Rusia a încălcat anterior o serie de reglementări internaționale prin stabilirea unui parteneriat similar cu Iranul. În plus, Kremlinul intenționează să aștepte până la sfârșitul rezoluției care interzice achiziționarea de arme pentru a cumpăra rachete balistice de la Teheran. Acest lucru arată principala diferență dintre Occidentul colectiv și Alianța totalitară pe care a creat-o Rusia. Și tocmai această diferență este cea care ar putea duce la înfrângerea Ucrainei și la continuarea invaziei rusești în Moldova sau Polonia.
Pentru a evita acest lucru, comunitatea mondială trebuie să accepte regulile jocului și, de asemenea, să ofere prompt Ucrainei toate resursele necesare pentru victorie, pentru că numai în acest fel poporul ucrainean va putea rezista și opri dezvoltarea influenței totalitare.