Rușii care trăiesc în exil în Europa ar trebui să fie în gardă, deoarece vocile critice la adresa Kremlinului și a războiului din Ucraina sunt acum „ținte”, avertizează scriitorul disident Serghei Lebedev, potrivit AFP.
„Această comunitate de emigranți din Europa este acum una dintre cele mai importante ținte pentru serviciile de securitate rusești”, a declarat scriitorul în vârstă de 42 de ani într-un interviu acordat AFP la Târgul de carte de la Frankfurt, în Germania.
„Vor exista tentative de infiltrare, informatori și, bineînțeles, tentative de asasinat”, prezice autorul, care trăiește de cinci ani în Germania împreună cu soția sa.
Germania este un „hub” pentru rușii din exil, subliniază scriitorul, care a venit să își prezinte cea mai recentă carte la unul dintre cele mai mari evenimente europene, care are loc săptămâna aceasta.
De la începutul războiului, el își ia măsuri de precauție suplimentare atunci când face schimb de informații considerate sensibile.
Și le cere compatrioților săi să facă același lucru: în opinia sa, rușii din Europa nu iau amenințarea suficient de în serios: „Ei nu se simt foarte preocupați de securitate”
Romanul său „Începătorul”, scris înainte de începerea invaziei rusești din februarie 2022 și publicat în Franța anul trecut, reflectă aceste temeri: spune povestea unui om de știință care a dezvoltat o otravă nedetectabilă folosită de Rusia pentru a asasina adversarii politici.
Cartea a fost inspirată de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în Anglia în 2018.
Un alt caz foarte mediatizat este cel al opozantului rus Alexei Navalnîi, care a fost victima otrăvirii cu Novitciok în august 2020.
Moscova a negat întotdeauna orice responsabilitate din partea serviciilor sale secrete.