Curtea Constituțională a Germaniei a invalidat marți o lege care prevedea că persoanele suspectate de crimă și crime de război pot fi judecate încă o dată, dacă la dosar apar noi dovezi precum, de exemplu, cele ADN, relatează Reuters, citat de HotNews.
Șase dintre judecătorii instanței ce își are sediul la Karlsruhe au votat în favoarea deciziei, în timp ce doi s-au opus.
Cazul a ajuns pe masa judecătorilor constituționali din Germania de avocații unui bărbat care a fost găsit nevinovat în 1981 de violarea și uciderea unei adolescente în vârstă de 17 ani.
Bărbatul care acum are peste 60 de ani a fost achitat la momentul respectiv din lipsă de dovezi. Însă când, ani mai târziu, au fost descoperite noi dovezi ADN care indicau că acesta ar fi putut fi de fapt vinovat, tatăl victimei a lansat o petiție care cerea eliminarea clauzei „Ne bis in idem” din Codul Penal al Germaniei.
Acest principiu juridic consacrat de dreptul francez stipulează că nicio persoană nu poate fi urmărită sau judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni atunci când faţă de acea persoană s-a pronunţat anterior o hotărâre penală definitivă cu privire la aceeaşi faptă.
Guvernul german a schimbat legislația în decembrie 2021 pentru a permite ca în dosarele de crimă, genocid și crime de război să fie judecate o a doua oară.
După această modificare legislativă procurorii germani l-au pus din nou sub acuzare pe bărbatul găsit nevinovat de crima din 1981.
Cum își justifică judecătorii constituționali decizia
Însă Curtea Constituțională a Germaniei a decis marți că legea adoptată cu aproape două ani în urmă contravine atât clauzei care interzice „pedepsirea aceleiași infracțiuni mai mult de o dată”, cât și principiului neaplicării retroactive a legislației penale.
Judecătoarea Doris Koening, care a prezidat cazul, a declarat că instanța este conștientă că hotărârea sa va fi „dureroasă” și „cu siguranță” greu de acceptat de către familia fetei ucise, relatează Associated Press.
Koening a subliniat însă că dreptul de a nu fi judecat încă o dată pentru aceeași infracțiune de către o instanță germană după încheierea unui proces anterior este unul „absolut” sub constituția țării.
Ea a admis că acest lucru nu lasă legiuitorilor „loc de manevră”, chiar dacă „în retrospectivă se dovedește că verdictul [anterior] a fost incorect”.
Decizia pronunțată marți de curtea supremă a Germaniei va duce la clasarea automată a noului proces împotriva crimei din 1981, deși deocamdată nu este clar câte alte acțiuni penale vor fi de asemenea afectate de hotărâre.