Sari la conținut

Densitatea populaţiei de lup este de 2.35 lupi/100 km pătraţi. Pentru prima dată în România, a fost confirmată prezenţa hibridizării dintre lupi şi câini ( studiu Conservation Carpathia)

Un studiu realizat de Conservation Carpathia în Carpaţii Meridionali estimează că densitatea populaţiei de lup în România este de 2.35 lupi/100 kilometri pătraţi mai mică decât cea din Munţii Apenini din Italia sau din Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii.

Reprezentanţii acestei fundaţii atrag atenţia asupra faptului că, pentru prima dată în România, a fost confirmată prezenţa hibridizării dintre lupi şi câini, un pericol care poate duce la declinul speciei, observat deja în alte ţări ale Europei.

„Densitatea estimată de noi la 2.35 lupi/100 kilometri pătraţi este mai mică decât densitatea din Parcul Naţional Yellowstone din SUA (5 – 9.8 lupi/100 kilometri pătraţi ; Mech & Barber-Meyer, 2015), mai mică decât densitatea din nordul Munţilor Apenini din Italia unde habitatele sunt mai fragmentate (4.7 lupi/100 km2 ; Apollonio et al., 2004). În Peninsula Scandinavă, o zonă cu condiţii climatice diferite unde populaţia de lupi încearcă să îşi revină după un declin genetic de amploare, densitatea lupilor este semnificativ mai mică decât în cazul nostru (0.18 lupi/100 km2 ; Milleret et al., 2021)”; sunt concluziile unui studiu realizat în ultimii trei ani de Conservation Carpathia.

„Studiul a debutat în anul 2017. Timp de trei ierni consecutive am ieşit pe teren şi am colectat probe non-invazive de ADN. Am reuşit să identificăm 47 de lupi şi un hibrid între lup şi câine. Aceşti indivizi au fost grupaţi în şase haite şase familii distincte. Ceea ce este important este că am reuşit să reconstruim arborele genealogic al acestor familii, să le punem pe hartă.

Dimensiunea (unei haite – n.r.) variază între trei şi şapte lupi. Interesant este că, de la an la an, am înregistrat o dinamică destul de mare la nivelul indivizilor reproducători, la nivelul masculului ţi femelei alfa, ăsta e un semn de întrebare şi o posibilă ameninţare la adresa acestor haite de lupi şi încercăm să continuăm acest studiu şi în anii următori, să vedem ce se întâmplă acolo”, a declarat coordonatorul proiectului, Ruben Iosif.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!