Cehia a propus ca UE să restricționeze mișcările diplomaților ruși în spațiul Schengen, a anunțat marți ministrul de externe de la Praga, Jan Lipavský, citat de Euractiv și HotNews.
Anunțul acestuia a venit după ce The Financial Times a scris că guvernul ceh a propus ca diplomații ruși să fie obligați să poarte asupra lor pașapoarte biometrice pentru a se putea deplasa în interiorul Uniunii Europene.
„Pot confirma existența unei astfel de propuneri. Negocierile nu s-au încheiat, așa că nu pot da detalii. Cred că colegi din țările europene înțeleg că activitățile de spionaj reprezintă un risc și este cunoscut public faptul că o serie de activități de spionaj au loc sub acoperirea diplomatică”, a declarat Lipavsky pentru ziarul Deník N.
Potrivit propunerii cehe, diplomaților ruși care urmează să vină în UE doar pentru o perioadă scurtă de timp ar trebui să le fie permis să călătorească doar în statul care le-a emis o viză.
„Vrem de fapt să punem diplomații ruși ‘plimbăreți’ pe lista de sancțiuni. Alternativ, am dori o versiune mai blândă, ca de exemplu să putem expulza automat orice diplomat rus găsit la Praga fără o viză emisă de Republica Cehă”, a declarat o sursă diplomatică pentru Deník N.
De ce e supărată Cehia pe Rusia
În ultimii ani Cehia a expulzat zeci de diplomați ruși despre care afirmă că erau de fapt agenți secreți care operau sub acoperire diplomatică.
Tensiunile diplomatice dintre cele două țări datează de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, fiind legate de dezvăluirile potrivit cărora spioni ruși au fost în spatele exploziei în 2014 a unui depozit de muniții din satul Vrbětice, aflat la aproximativ 300 de kilometri sud de Praga.
Apariția acestor informații în urmă cu doi ani a dus la o serie de expulzări reciproce a diplomaților de la Praga și Moscova, ministerul ceh de externe amenințând la momentul respectiv că este pregătit să îi dea afară pe toți diplomații ruși din țară.
În cele din urmă guvernul ceh condus atunci de fostul premier Andrej Babiš a ordonat ambasadei ruse să își reducă drastic personalul diplomatic de la Praga, fără a da curs amenințării privind expulzarea tuturor diplomaților ruși.
Retorica antirusă de la Praga s-a intensificat anul acesta, după ce generalul Petr Pavel, un susținător puternic al Ucrainei și al NATO, a câștigat alegerile prezidențiale din luna ianuarie.