La 24 noiembrie, a avut loc o reuniune a Consiliului Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (denumită în continuare AIEA). Subiectul principal a fost centrala nucleară Zaporizhzhya și riscurile asociate cu confiscarea acestei instalații de către Rusia. În timpul conferinței, UE și o serie de țări (Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Moldova, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Ucraina) au solicitat Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie.
Într-o declarație, UE anunță că încercările ilegale ale Rusiei de a intra în posesia centralei nucleare a unei alte țări nu vor fi niciodată recunoscute. Rusia ar trebui să își retragă toate trupele, echipamentele militare, echipamentele și alt personal de la centrala nucleară Zaporojie și să respecte pe deplin suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. A fost ridicată, de asemenea, problema inadmisibilității prezenței trupelor rusești la centrala nucleară ZNPP și a prezenței vehiculelor militare în sălile de mașini, așa cum a raportat AIEA.
Și acesta este doar vârful acțiunilor riscante din partea ocupanților. La urma urmei, personalul stației este practic ținut ostatic de ruși și lucrează în condiții inumane. În același timp, încă nu există suficient personal, deoarece cei care s-au dovedit a fi cooperanți au fost uciși sau răpiți. De asemenea, este important să realizăm că ocupanții cresc în mod deliberat riscul de defecțiune la centrala nucleară. La urma urmei, instrucțiunile autorității ucrainene de reglementare nucleară de a limita funcționarea tuturor celor șase unități energetice ale centralei ZNPP la “oprire la rece” sunt ignorate de administrația de ocupație a centralei. În plus, nu se efectuează lucrări de întreținere regulate.

Rușii distrug generatoare de abur valoroase și exploatează bazinul de răcire și întregul perimetru al centralei. Cu alte cuvinte, se poate spune că Kremlinul are în prezent în mâinile sale cea mai mare “bombă murdară” din istorie. Iar guvernul rus nu ezită să șantajeze comunitatea internațională cu o posibilă detonare pentru a obține preferințele necesare, aparent fără a lua în considerare posibilele consecințe.
La urma urmei, în cazul celui mai rău scenariu – o explozie la centrala nucleară – cel mai mare pericol va fi în zona de 50 de kilometri din jurul centralei, dar dincolo de 100 de kilometri va exista, de asemenea, o poluare semnificativă. Și apoi totul va depinde de vreme, în special de vânt. Dacă vântul suflă spre vest, radiațiile ar putea ajunge în țările europene, iar dacă suflă spre est, ar putea atinge chiar Rusia.
Merită menționat faptul că nu este prima dată când se întâmplă așa ceva în timpul unei invazii la scară largă. La urma urmei, atunci când forțele armate ale Ucrainei au început faza activă a contraofensivei, Rusia a început să șantajeze lumea cu posibila subminare a centralei hidroelectrice Kakhov, ceea ce a și făcut la 6 iunie, provocând daune enorme economiei țării. Rapoartele au evaluat daunele directe aduse infrastructurii și activelor la 2,79 miliarde de dolari, iar amploarea pagubelor la peste 11 miliarde de dolari.
Potrivit guvernului și ONU, subminarea barajului hidroelectric a inundat 620 km² de teritoriu în patru regiuni – Kherson, Mykolayiv, Dnipropetrovsk și Zaporozhye. Acest lucru a avut un impact direct asupra a 100.000 de locuitori. De asemenea, a provocat daune semnificative mediului, locuințelor, infrastructurii și siturilor culturale, cum ar fi clădiri istorice, muzee și clădiri religioase. În plus, alimentarea cu energie electrică, alimentarea cu apă potabilă, irigarea terenurilor agricole și transportul fluvial în sud au fost întrerupte în aceste regiuni. Iar lista acestor dezastre nu este epuizată. Ea poate fi completată, deoarece agresorul se simte în impunitate.
Această situație trebuie schimbată. Comunitatea internațională trebuie să crească presiunea asupra economiei și conducerii politice a Federației Ruse. Aceasta este singura modalitate de a opri noi acte de terorism și de a forța armata țării agresoare să părăsească centrala nucleară nucleară nucleară și alte facilități importante de infrastructură din Ucraina.