Guvernul britanic a semnat marți un nou acord cu Rwanda privind expulzarea solicitanților de azil din Regatul Unit în țara africană, acesta fiind necesar după ce justiția de la Londra a decis că planul anterior nu este legal, relatează Reuters și Euractiv, citate de HotNews.
Semnat în Kigali, capitala Rwandei, de către ministrul britanic de externe James Cleverly și omologul său rwandez Vincent Biruta, noul tratat include garanții legale privind respectarea drepturilor migranților de către țara africană, însă el va fi foarte probabil contestat de nou în justiție.
Guvernul condus de Rishi Sunak va fi de asemenea nevoit să rescrie legea privind controlul migranției, redactată pe baza tratatului anterior, și să o treacă prin parlamentul de la Londra.
Planul Londrei de a expulza în Rwanda migranții ilegali și solicitanții de azil ajunși pe țărmurile Marii Britanii a fost anunțat în aprilie anul trecut de către fostul premier Boris Johnson, care afirma la momentul respectiv că țara africană este una dintre „cele mai sigure din lume”.
Johnson a demisionat din funcție trei luni mai târziu însă succesorii săi, Liz Truss și Rishi Sunak, au preluat planul în condițiile în care Regatul Unit s-a confruntat în ultimii ani cu numere record de imigranți ilegali, sosiți de regulă în țară după ce au traversat Canalul Mânecii în ambarcațiuni de mici dimensiuni.
Expulzarea migranților înapoi în Africa s-a împotmolit în justiția britanică
Oprirea migrației ilegale și „reluarea controlului” asupra granițelor Marii Britanii au fost printre temele principale în campania pentru Brexit, însă problema doar s-a acutizat după ce Londra a părăsit spațiul comunitar.
Planurile conservatorilor britanici de a stăvili fenomenul au primit o grea lovitură la jumătatea lunii trecute, când Curtea Supremă a Regatului Unit a stabilit definitiv că schema de expulzare a migranților în Rwanda prezentată de Johnson este ilegală.
Planul a fost blocat în decembrie anul trecut de Înalta Curte de la Londra, guvernul britanic pierzând în iunie la Curtea de Apel recursul intentat împotriva deciziei respective. Curtea Supremă a confirmat practic pe 15 noiembrie hotărârile instanțelor inferioare.
Președintele instanței supreme, judecătorul Robert Reed, a declarat că toți cei 5 magistrați care au judecat cazul au fost de acord că există „temeiuri substanțiale pentru a crede că solicitanții de azil trimiși în Rwanda ar fi într-un risc real de returnare”, o referință la faptul că autoritățile rwandeze i-ar putea trimite înapoi în țările lor de origine, după ce sunt expulzați de Marea Britanie.
Curtea Supremă a părut însă să lase portița deschisă pentru adoptarea unui plan alternativ, Reed afirmând că „schimbările necesare pentru eliminarea riscului de returnare ar putea fi prezentate în viitor, dar ele nu au fost arătate acum”.