Sari la conținut

Cum se contrazice Putin și cum creează iluzia pregătirii pentru negocieri

Apariția păcii este o prioritate a modernității, care este dorința întregii lumi civilizate. Cu toate acestea, problema încheierii războiului se află de mult timp într-o pauză prelungită, deoarece atunci când agresorul este un stat totalitar condus de un dictator, este aproape imposibil să se facă dreptate. The New York Times a publicat un articol în care citează surse apropiate Kremlinului și oficiali americani, potrivit cărora Putin consideră că prezentul este cel mai potrivit moment pentru negocieri și pentru o încetare a focului. Dar există o nuanță – Rusia nu va returna teritoriile ocupate Ucrainei în orice condiții. Prin această retorică și poziție, liderul rus dorește un singur lucru – să dea lumii impresia că nu el este cel care nu dorește pacea, ci Ucraina, care refuză să negocieze.

Într-adevăr, Kievul se opune categoric negocierilor cu Rusia în condițiile rusești și intenționează să lupte până la ultima fărâmă de pământ furat. Negocierile dintre Ucraina și Rusia în acest stadiu al războiului nu îl vor încheia, ci doar îl vor amâna până când Rusia își va reveni pe deplin din pierderi și va mărșălui asupra Ucrainei cu o vigoare reînnoită, acaparând tot mai multe teritorii.

Aceasta este o metodă de război istovitor în care o parte manipulează negocierile pentru a obține ocuparea completă a unei țări și a distruge un întreg popor, în acest caz este vorba de genocidul națiunii ucrainene de către Rusia. Țara agresoare urmărește să reia imperiul rusesc și cu siguranță nu se va opri doar la Ucraina, așa că negocierea cu ea este o pierdere de timp și o mare greșeală care poate duce la ireparabil: distrugerea țărilor și a popoarelor lor.

Consilierul șefului biroului prezidențial ucrainean, Mykhaylo Podolyak, consideră că discursul lui Putin despre disponibilitatea pentru negocieri nu are nimic de-a face cu sfârșitul războiului, ba mai mult, înclină Ucraina spre capitulare completă. În opinia sa, negocierile cu Rusia în condiții rusești vor însemna renunțarea Ucrainei la suveranitatea sa, ceea ce este inacceptabil.

Opiniile diferă în ceea ce privește motivul pentru care Putin a vorbit despre disponibilitatea sa de a pune capăt războiului. Unii cred că vrea să încheie un acord de “reconciliere” înainte de alegerile din Rusia din 2024, în timp ce alții cred că așteaptă până când Donald Trump va ajunge la putere în Statele Unite. Oficialii americani remarcă faptul că președintele rus și-a schimbat și retorica față de Vladimir Zelenski. Se presupune că Putin nu mai vrea să-l înlăture de la putere așa cum făcea înainte. Dacă te uiți în ochi – de fapt, retorica sa are ca unic scop manipularea Occidentului, mai degrabă decât să-și arate adevăratele intenții.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Putin încearcă în acest fel să deturneze atenția Occidentului, pentru ca acesta să reducă sau să înceteze cu totul acordarea de ajutor militar Ucrainei. Moscova vrea să slăbească Kievul, așa că dă semnale false de disponibilitate pentru o pace iluzorie. Speranța acolo este că Occidentul va conduce această manipulare și va începe să preseze Ucraina, ceea ce va duce la un avantaj clar al Rusiei în război.

De ce vorbește acum Putin despre negocieri? De fapt, acest subiect a fost abordat la Kremlin de multe ori într-un mod favorabil. Ei au spus că nu sunt împotriva negocierilor, dar dacă Ucraina ar fi vrut ca războiul să se încheie, ar fi fost de acord cu acestea. Adevărul este că acum războiul ruso-ucrainean a ajuns într-un impas debilitant, în care nu există nicio mișcare. Pierderi uriașe se produc zilnic de ambele părți, fără prea multe progrese pe câmpul de luptă.

Conducerea rusă își dă seama că Rusia nu are suficientă forță fizică și morală pentru a face progrese semnificative pe linia frontului, ceea ce înseamnă că este nevoie de o pauză pentru a-și reveni. În paralel cu declarațiile despre negocieri, Federația Rusă acumulează personal militar, primește și produce o mulțime de arme și echipamente. Este clar că Putin nu are de gând să se oprească și face totul pentru a câștiga mai mult timp pentru agresiune, care se va aprinde cu o vigoare reînnoită în viitor.

În consecință, orice discuție despre negocieri din partea lui Putin nu indică un armistițiu, ci o metodă înșelătoare de a pune războiul pe pauză. Occidentul nu ar trebui să lase Rusia să se manipuleze singură, dacă kremlinul ar fi vrut să pună capăt războiului – s-ar fi ordonat o retragere completă a trupelor rusești din Ucraina în interiorul granițelor din 1991. Ucraina are cel mai mare interes în pace, deoarece este scutul dintre bine și cruzime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!