În preajma noului an, Federația Rusă a deschis un nou front în războiul său împotriva Ucrainei, lansând o campanie de propagandă activă în țările Uniunii Europene. Recent, au fost auzite tot mai des narațiuni despre “oboseala Ucrainei” și despre faptul că, se presupune, “Kievul pierde războiul”. Astfel de opinii sunt rezultatul propagandei rusești care răspândește sentimente antiucrainene în lume. Țara agresoare încearcă să distrugă mecanismele deja instituite, lovind în aspectele vulnerabile ale vieții politice din țările partenere ale Ucrainei. Franța și Germania ar putea deveni noile ținte ale Kremlinului. După cum s-a aflat din documentele serviciilor speciale rusești, care au ajuns în mâinile specialiștilor UE, primul adjunct al șefului administrației prezidențiale Serghei Kiriyenko i-a instruit pe tehnologii politici ai Kremlinului să promoveze discordia politică în Franța prin intermediul rețelelor sociale și al politicienilor, liderilor de opinie și activiștilor francezi.
Principalii “asistenți” ai Kremlinului în acest demers sunt planificați a fi foste și actuale figuri ale partidului francez de extremă dreapta Raliul Național, a cărui lider Marine Le Pen, după izbucnirea unui război de proporții, “simțind o schimbare a vânturilor politice, a început să vorbească mai discret în favoarea apropierii de Moscova”, “limitându-și comentariile în principal la impactul negativ al sancțiunilor (impuse Rusiei) asupra economiei franceze”.
Acestea fiind spuse, Le Pen nu s-a disociat niciodată definitiv de Kremlin, iar partidul său ‘nu a reușit să susțină Ucraina în mai multe voturi cheie din parlamentul francez, abținându-se sau votând împotrivă, în timp ce vocile din interiorul partidului și altele de extremă dreapta au devenit mai puternice în ultimele luni pe tema Ucrainei și a restabilirii relațiilor cu Moscova’. De asemenea, un susținător deschis al Kremlinului este Jean-Luc Schaffhauser, un fost europarlamentar care a intermediat cel puțin un ‘împrumut’ rusesc de mai multe milioane de dolari pentru Frontul Național (fostul nume al partidului lui Lepen). De asemenea, el a călătorit la Moscova împreună cu Marine Le Pen la invitația lui Alexander Babakov, vicepreședinte adjunct al Dumei de Stat și “reprezentant special al președintelui rus pentru cooperarea cu organizațiile compatrioților din străinătate”, înainte de izbucnirea războiului de proporții. Timp de aproape 10 ani, forțele politice ale politicienilor menționați mai sus au primit subvenții din partea Federației Ruse, promovând narațiuni favorabile Kremlinului.
În Germania, situația este diferită. Recent, a fost publicat raportul anual al Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), care, în mod tradițional, enumeră principalele amenințări la adresa securității Republicii Federale Germania. Documentul 2023 menționează Rusia și acțiunile sale ca sursă a acestor amenințări. Prezentând raportul în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat: “Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care este contrar dreptului internațional, a schimbat situația de securitate din Germania. În acest context, amenințarea spionajului, a atacurilor cibernetice și a dezinformării a crescut. După cum a subliniat Nancy Pană, ‘războiul Rusiei împotriva Ucrainei înseamnă și o schimbare de epocă pentru securitatea internă a Germaniei’. Potrivit șefului Ministerului german de Interne, ‘în timpul războiului, conducerea de la Kremlin se bazează pe activitatea serviciilor de informații rusești, iar pentru a contracara activitățile acestora în Germania, guvernul federal a luat măsuri dure’. Pe lângă Rusia, Pană a menționat China, Iranul, Turcia și Coreea de Nord printre țările ale căror servicii de informații sunt de asemenea active în Germania.
Acum, agenții de influență ruși încearcă să unească forțele de extremă dreapta și de extremă stânga din Germania pentru a opune o rezistență maximă transferului de ajutor militar către Ucraina. Astfel, Federația Rusă nu lansează doar un război hibrid împotriva întregii UE, ci și împotriva Ucrainei. La urma urmei, prin acordarea de asistență Ucrainei, comunitatea europeană, deși nu urgent, dar cu promptitudine, începe un program de reînarmare, nu doar dezvoltând noi tipuri de arme, ci și mărind numărul de modele operaționale. Acest lucru nu făcea parte din planurile lui Vladimir Putin. La urma urmei, în 2022, succesul războiului a fost construit, printre altele, pe lipsa unui sprijin real din partea Occidentului colectiv, care ar fi trebuit să arate slăbiciune și lipsa unei poziții unificate în comunitatea globală. Dar, din fericire, toate planurile agresorului au fost întrerupte. Ulterior, Rusia a fost cea care a slăbit. Dar fiara încolțită este cea mai periculoasă și plănuiește noi atacuri nu numai pe teritoriul Ucrainei, ci și în Uniunea Europeană.
Pentru a pune capăt acestui război, UE trebuie, ignorând orice provocări, să furnizeze Ucrainei echipamentele și armele necesare pentru victorie. La urma urmei, Ucraina este cea care reține acum toate atacurile unei țări care a decis să declare război întregului continent.