Patru raportori ai ONU și-au exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la execuția planificată să aibă loc prin inhalare de azot a unui condamnat la moarte în Statele Unite, afirmând că această metodă, care ar fi o premieră mondială, ar putea provoca „grele suferințe”, transmite AFP, citat de HotNews.
În acest tip de execuție, moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului). Experții independenți ai ONU sunt îngrijorați de „suferințele grele pe care le-ar putea provoca execuția prin inhalare de azot” și afirmă într-un comunicat de presă că nu există „nicio dovadă științifică” care să demonstreze contrariul.
Declarația a fost semnată de raportorii speciali pentru execuții extrajudiciare, sumare sau arbitrare, Morris Tidball-Binz, pentru tortură, Alice Jill Edwards, pentru independența judecătorilor și avocaților, Margaret Satterthwaite, și pentru dreptul la sănătate fizică și mentală, Tlaleng Mofokeng.
Potrivit acestor experți, statul Alabama, din sudul țării, intenționează să-l execute pe Kenneth Smith la 25 ianuarie.
„O moarte dureroasă și degradantă”
„Acesta va fi primul proces de execuție prin hipoxie cu azot”, afirmă experții ONU, care sunt mandatați de Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației , dar nu vorbesc în numele acesteia.
„Ne temem că hipoxia cu azot va duce la o moarte dureroasă și degradantă”, spun aceștia.
În opinia lor, „execuțiile experimentale prin asfixiere cu gaz – cum ar fi hipoxia cu azot – ar încălca probabil interdicția împotriva torturii și a altor pedepse crude, inumane sau degradante”.
Aceștia solicită autorităților federale și ale statului Alabama să oprească execuția lui Smith și a oricăror alte persoane programate să fie executate în acest mod, până la reexaminarea protocolului de execuție.
O condamnare la moarte controversată
Execuția prin injecție letală a lui Smith în noiembrie 2022 pentru o crimă comisă la comandă în 1988 a fost anulată în ultimul moment, deoarece picăturile intravenoase folosite pentru injectarea soluției letale nu au putut fi introduse în timpul legal alocat.
Condamnarea sa la moarte a provocat controverse.
În 1988, un soț infidel și îndatorat l-a angajat, împreună cu un alt asasin plătit, pentru a-i ucide soția în timpul unei false spargeri. În ciuda sinuciderii soțului, poliția a dat de urma celor doi ucigași.
Kenneth Smith a fost inițial condamnat la moarte, dar procesul a fost anulat în apel. La cel de-al doilea proces, în 1996, a fost din nou găsit vinovat de crimă, dar jurații au fost împărțiți în privința sentinței: 11 din 12 au recomandat închisoarea pe viață.
Trecând peste decizia lor, un judecător a impus pedeapsa cu moartea. Ignorarea deciziei juriului era legală la acea vreme, dar care este acum interzisă pe întreg teritoriul Statelor Unite.
Pe această bază, avocații săi au cerut miercuri Curții Supreme a SUA o amânare a execuției, însă instanța supremă le-a respins apelul.