Decizia politică privind aderarea României la Schengen într-o primă etapă aerian și maritim este calificată de premierul Marcel Ciolacu drept „un mare pas înainte”. Cât privește integrarea pe cale terestră, șeful guvernului își exprimă speranța să aibă loc anul acesta, notează sursa.
„România a făcut un mare pas înainte în ceea ce privește Schengen. După 13 ani in care nu s-a întâmplat nimic am reușit să avem o decizie politică privind ridicarea granițelor aeriene și maritime. Pentru prima dată avem un proces ireversibil. Vom continua să lucrăm pentru ca anul acesta să încheiem definitiv acest proces”, a spus joi Marcel Ciolacu, la începutul primei ședințe de guvern din 2024.
Pe 30 decembrie Consiliul UE a decis intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime.
Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.
Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.
Declarația semnată de Austria, România și Bulgaria prevede:
I. Controale sporite la frontierele cu Turcia şi Serbia. Aici nu este nicio problemă;
II. Controale multi-filtru la frontierele terestre între România-Ungaria şi Bulgaria-România.
III. Preluarea rapidă a azilanţilor care intră prin România sau Bulgaria.
IV. Ofiţeri de control austrieci şi europeni în aeroporturi dar şi controale inopinate în aeroporturile din Austria.
V. Angajament de a discuta funcţionarea Schengen în 2024.