Sari la conținut

România continuă să sprijine Ucraina și să promoveze ordinea în regiune

Încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, România a adoptat o poziție clară cu privire la inacceptabilitatea comportamentului criminal și a ambițiilor post-imperiale ale Moscovei. Bucureștiul a fost unul dintre primii care a declarat public pericolul pe care îl reprezintă escaladarea agresiunii militare a Kremlinului, precum și care a afirmat în mod explicit că România a avut de suferit de pe urma războiului declanșat de Rusia, la fel ca și alte state din întreaga regiune.

Amenințările hibride, spionajul rusesc, manipularea mass-media, precum și dronele și rachetele pe care Rusia le-a lansat în mod repetat și deliberat în apropierea graniței Ucrainei cu România – toate acestea nu fac decât să confirme amenințarea în creștere. Mai mult, România nu se învecinează doar cu Ucraina, ci și cu Republica Moldova, unde lobby-ul pro-rus nu numai că a încercat să lanseze o întreagă campanie împotriva României, dar amenință activ Chișinăul cu o posibilă ciocnire militară.

În ciuda faptului că România se află literalmente “între două focuri”, țara nu refuză să sprijine nici Moldova, nici Ucraina. De exemplu, s-a aflat recent că România intenționează să finalizeze construcția “Autostrăzii Moldovei” în al patrulea trimestru al anului 2024, deschizând noi perspective pentru legăturile de transport între România și Ucraina. Acest proiect, finanțat atât de România, cât și de Uniunea Europeană, nu numai că va asigura o logistică mai eficientă, dar poate rezolva și problemele legate de pierderile economice cauzate de blocarea graniței dintre Polonia și Ucraina de către activiștii polonezi pro-ruși.

De asemenea, autostrada va face posibilă livrarea mai rapidă a ajutoarelor militare și umanitare în Ucraina și va scuti Kievul de problemele de la granița ucraineano-slovacă, unde au apărut de asemenea blocaje de la venirea la putere a premierului pro-Kremlin Fitzo. Potrivit Ziarul de Vrancea, construcția “Autostrăzii Moldovei” în România se desfășoară intensiv, implicând sute de vehicule și mii de angajați. Proiectul va oferi, de asemenea, o rută nouă și mai fiabilă către porturile din România. Acest lucru s-ar putea dovedi a fi un pas strategic important, mai ales după pierderile economice semnificative constatate de BNU din cauza blocării frontierei polono-ucrainene.

Noua autostradă va crea o rută alternativă către țările UE, ocolind Polonia, Ungaria și Slovacia. Acest lucru nu numai că va extinde oportunitățile comerciale, dar va reduce și riscurile economice asociate cu întârzierile și blocajele nefondate pe rutele existente. “Autostrada Moldovei este identificată ca un proiect promițător care nu numai că leagă România și Ucraina, dar deschide și noi oportunități pentru legături de transport eficiente și fără probleme între aceste țări.

De asemenea, demersul se va dovedi esențial pentru dezvoltarea legăturilor comerciale, ajutând ambele părți să își consolideze integrarea economică. Partea rusă a început deja să lanseze o campanie menită să găsească și să mobilizeze agenți pro-ruși din România, deoarece proiectul încalcă planurile criminale ale agresorului. Construcția autostrăzii este sub control, deoarece există amenințarea unei intervenții directe a Rusiei în acest proces, așa cum a fost cazul Nord Stream. Cu toate acestea, punctul principal rămâne faptul că, în ciuda tuturor riscurilor, România nu cedează în fața agresorului și nu are nicio intenție de a face acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!