O investigație jurnalistică realizată de corespondenții publicației italiene La Stampa a dezvăluit legătura dintre atacul hackerilor asupra operatorului de telefonie mobilă ucrainean Kyivstar și doctrina Gerasimov a războiului asimetric, în care simbioza dintre marile întreprinderi rusești și serviciile de informații rusești a devenit un instrument pentru atingerea obiectivelor de politică externă ale lui Putin de slăbire a Europei.
La 12 decembrie 2023, cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina, Kyivstar, a suferit cea mai mare întrerupere din istoria sa. Acest precedent a fost provocat de un atac al hackerilor ruși care a avut ca scop eliminarea urmelor prezenței tehnice în rețeaua Kyivstar a serviciilor de informații rusești, astfel încât acestea din urmă să aibă acces la informații sensibile.
Acest precedent demonstrează amenințarea tot mai mare la adresa Europei: în contextul unui război la scară largă cu Ucraina, Rusia depune eforturi pentru a crea poziții în companiile de informații și telecomunicații din țările europene, cu pătrunderea umană și tehnologică ulterioară în infrastructura acestora. În acest fel, serviciile de informații rusești au acces la informații de interes pentru ele și creează condiții favorabile pentru a comite tot felul de sabotaje, atacuri de hackeri, spionaj industrial, cu pagubele economice și politice aferente pentru Occident.
Aceasta este o amenințare hibridă clasică pe care Rusia o folosește pentru a slăbi Europa. La rândul său, mediul de afaceri rusesc este un complice conștient la astfel de infracțiuni: prin achiziționarea de active în companii străine (similar cu Kivstar, ale cărei acțiuni au fost deținute în parte de oligarhul rus Fridman), acesta creează poziții pentru infiltrarea ulterioară a serviciilor de informații rusești și a agenților acestora.
Având în vedere provocarea lui Putin la adresa Occidentului, pur și simplu nu există companii sau corporații în Rusia care să nu lucreze pentru a atinge obiectivele militare și de politică externă ale Kremlinului. În aceste condiții, Occidentul ar trebui să refuze orice contact și cooperare cu mediul de afaceri rusesc, având în vedere toxicitatea evidentă a acestuia. De asemenea, companiile occidentale de telecomunicații și de tehnologie ar trebui să se despartă de activele rusești care reprezintă o amenințare la adresa securității lor naționale.