Viktor Orban și cel mai apropiat aliat al său din Uniunea Europeană, premierul slovac Robert Fico, au criticat „inactivitatea” Grupului de la Visegrad (V4), din care mai fac parte Polonia și Cehia, în contextul deteriorării relațiilor dintre statele membre pe fondul războiului din Ucraina, relatează Euractiv, citat de HotNews.
„Suntem destinați pentru cooperare și, cred eu, și pentru succes”, a declarat Fico după discuții bilaterale avute între cabinetul său și guvernul ungar la Budapesta. Reuniunea a avut loc în spatele ușilor închise, dar reprezentanții celor două guverne au precizat că principalul subiect al discuțiilor l-a reprezentat situația din Ucraina.
Fico, care a revenit la putere la Bratislava după alegerile din septembrie anul trecut, a subliniat în comentariile făcute după întâlnirea cu Orban că Grupul de la Visegrad este întocmai formatul potrivit pentru căutarea unor soluții la ceea ce el a descris a fi problemele actuale din regiune.
„Din păcate, Uniunea Europeană nu ne oferă astăzi soluții”, a acuzat el. El a afirmat totodată că în cadrul Grupului V4 cooperarea a fost „oprită deliberat”, fără a oferi însă mai multe detalii.
Cehia și Polonia, două susținătoare puternice ale Ucrainei, au refuzat încă din martie 2022 să participe la o reuniune V4 ce trebuia să aibă loc la Budapesta din cauza poziției lui Orban și a cabinetului său față de Kiev și invazia rusă.
Neînțelegeri fără precedent în cadrul Grupului de la Visegrad
Fico a mai declarat acum că Grupul de la Visegrad se transformă în unul „V2”, din care mai fac parte doar țara sa și Ungaria, dar că dorește să pună presiuni pe Cehia pentru a convoca o nouă reuniune. Premierul slovac a precizat totodată că încearcă să înțeleagă și poziția Varșoviei.
Fostul guvern naționalist condus de PiS în Polonia a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kievului înainte de izbucnirea disputei aprinse privind cerealele ucrainene. Noul premier polonez Donald Tusk a promis că va continua la rândul său să susțină Ucraina și a cerut întregii lumi libere să facă acest lucru.
Deși este cunoscut ca un admirator al lui Viktor Orban, Fico a adoptat câteva poziții diferite față de Budapesta în ceea ce privește Ucraina. De exemplu, el susține o abordare comună a UE față de Kiev și a votat în favoarea deschiderii negocierilor de aderare ale Ucrainei la blocul comunitar.
Însă pe plan intern el își menține retorica dură față de Kiev, descriind Ucraina cu fiecare ocazie ca fiind „una dintre cele mai corupte țări din lume”.
„(Situația din Ucraina nu are o soluție militară iar strategia actuală nu funcționează”, a declarat el din nou reporterilor de la Budapesta după întâlnirea cu omologul său ungar.
Fico a anunțat tăierea ajutoarelor militare acordate de Slovacia Ucrainei imediat după ce a fost învestit în funcție.
Orban și Fico, colportori ai propagandei ruse în UE
În timpul campaniei electorale Fico a preluat mai multe laitmotive ale propagandei ruse, afirmând de exemplu că „războiul din Ucraina nu a început acum un an, ci în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas și Lugansk”.
De asemenea, Fico a făcut elogiul Uniunii Sovietice pentru că ar fi eliberat teritoriile cehe și slovace de Germania nazistă la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. „Pentru numele lui Dumnezeu, ei ne-au eliberat, ar trebui să arătăm puțin respect”, și-a îndemnat el conaționalii.
„Trebuie să spunem întregii lumi că libertatea a venit din Est, războiul vine întotdeauna din Vest”, a mai spus el.
„A fost fără echivoc o victorie a Armatei Roșii, iar Smer-SD (n.r. partidul său) va aminti această istorie în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare secundă”, le-a spus Fico susținătorilor săi la un miting din luna august.
Viktor Orban a fost la rândul său acuzat că în unele cazuri a preluat la literă propaganda Moscovei. În luna decembrie el a blocat prin veto pachetul multianual în valoare de 50 de miliarde de dolari pregătit de UE pentru Ucraina.