Sari la conținut

Liderii europeni își vor uni forțele pentru a-l convinge pe Viktor Orban să voteze pentru ajutorul destinat Ucrainei

Va renunța Viktor Orban la dreptul său de veto? Liderii europeni se vor strădui joi – din nou – să îl convingă pe imprevizibilul prim-ministru ungar să voteze ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul unui summit care va fi decisiv pentru unitatea UE, notează AFP, citat de sursă.

Liderul populist, singurul din UE-27 care a menținut legături strânse cu Moscova după lansarea invaziei în Ucraina, și-a exasperat și înfuriat omologii la reuniunea din decembrie, opunându-se acestui sprijin financiar esențial pentru Kiev.

„Am pornit spre Bruxelles. Mâine începe summitul UE. Vom apăra interesele Ungariei!”, a scris Orban pe Facebook miercuri, cu o zi înainte de reuniunea extraordinară prin care liderii UE vor să rezolve impasul.

Orban a acuzat marți UE că a planificat să declanșeze un „Armageddon”împotriva țării sale, dar că Ungaria nu și-a schimbat poziția față de deblocarea asistenței pentru Ucraina.

„Riscă să deraieze totul din nou”

Liderul ungar este acuzat la Bruxelles că a șantajat UE pentru a obține deblocarea fondurilor europene destinate țării sale, dar înghețate din cauza unor presupuse încălcări ale statului de drept la Budapesta.

Rezultatul reuniunii de joi pare foarte incert, în condițiile în care negocierile dintre UE și Budapesta nu au reușit până acum să găsească un numitor comun.

„Riscă să deraieze totul din nou”, a declarat îngrijorată o sursă diplomatică a France Presse. Cu toate acestea, un oficial european a spus că a văzut semnale „ceva mai bune” venind de la Budapesta.

Ajutorul european pentru Ucraina (33 de miliarde euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde sub formă de granturi) este inclus într-o prelungire a bugetului UE până în 2027.

Acest sprijin este extrem de necesar pentru a menține economia Kievului pe linia de plutire, în condițiile în care un pachet de ajutor din partea SUA a fost blocat în Congres.

Reînnoirea ajutorului pentru Ucraina, una dintre opțiuni

Ungaria solicită o revizuire anuală a acestui sprijin, cu un vot unanim, dar celelalte țări UE sunt hotărâte să nu-i ofere o astfel de ocazie pentru a bloca iar procedurile.

Concesia avansată de UE pentru Orban este de a organiza o dezbatere anuală la nivelul șefilor de stat sau de guvern, fără a exista posibilitatea unui drept de veto.

În cazul în care nu reușesc să îl convingă pe omologul lor ungar, ceilalți lideri au promis să găsească o soluție pentru a continua să sprijine financiar Ucraina, cel puțin pe termen scurt.

„Într-un fel sau altul, vom găsi o soluție, cu sau fără Orban, pentru a sprijini Ucraina”, a dat asigurări premierul polonez Donald Tusk.

O opțiune ar fi reînnoirea pentru un an a ajutorului macrofinanciar, care în 2023 a fost de 18 miliarde de euro, o formulă care necesită doar o majoritate calificată.

Dar un sprijin pe mai mulți ani în afara bugetului european nu este o soluție evidentă, a admis un diplomat european.

„Opțiunea nucleară”, un scenariu puțin probabil

Atât de mare este frustrarea față de poziției Budapestei încât unele state membre au fluturat amenințarea de a avansa cu o procedură de sancționare pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE (articolul 7 din Tratat) inițiată împotriva Ungariei în 2018.

Această procedură, deseori descrisă drept „opțiunea nucleară”, ar putea teoretic să ducă la suspendarea dreptului de vot al Ungariei la reuniunile europene, dar ar necesita acordul unanim al celorlalți 26 – un scenariu puțin probabil.

La summitul din decembrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, la care Viktor Orban s-a opus, a fost posibilă deoarece premierul ungar a fost de acord să părăsească sala în momentul în care s-a votat.

În ajunul reuniunii din decembrie, Comisia Europeană acceptase să deblocheze aproximativ 10 miliarde de euro din fondurile înghețate anterior destinate Ungariei, invocând reformele întreprinse de Budapesta pentru a îmbunătăți independența judecătorilor săi.

Însă alte peste 20 de miliarde de euro în fonduri europene sunt încă blocate, din cauza îngrijorărilor de la Bruxelles cu privire la respectarea drepturilor persoanelor LGBT+, a libertății academice și a dreptului de azil în această țară.

Potrivit Comisiei, nu s-a înregistrat încă niciun progres în aceste chestiuni pentru a permite deblocarea fondurilor.

Pe lângă problema bugetului UE, la summit se va discuta și despre creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară este principalul donator european al Ucrainei, a făcut apel la alte țări să facă mai mult pentru a ajuta Kievul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!