Sari la conținut

Una dintre principalele bănci chineze pentru importatorii ruși și-a suspendat toate plățile cu Rusia

Una dintre principalele bănci chineze pentru importatorii ruși și-a suspendat toate plățile cu Rusia, fără a oferi explicații. Moscova a afirmat că se ocupă de problemă cu “prietenii săi chinezi”, scrie La Tribune. De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a întreținut legături economice strânse cu China, devenind principalul său partener economic, transmite sursa.

Ce se întâmplă între China și Rusia? Kremlinul a recunoscut miercuri “probleme” cu plățile pentru anumite companii rusești cu omologii lor chinezi. Într-adevăr, una dintre principalele bănci chineze pentru importatorii ruși, Zhejiang Chouzhou Commercial Bank, a blocat recent toate plăţile cu Rusia, fără a oferi o explicație oficială în această etapă, relatează cotidianul de afaceri rus “Vedomosti”.

“Guvernul se ocupă de această problemă (…) Menținem un dialog strâns cu prietenii noștri chinezi și, desigur, vom rezolva toate problemele apărute în cadrul acestui dialog”, a declarat miercuri presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Și alte bănci și-au înăsprit regulile, vizibil sub presiunea sancțiunilor secundare din Statele Unite, dar și în preajma sărbătorilor de Anul Nou din China, care marchează o încetinire a activității economice în țară.

Principalul partener economic

Incidente nefericite, cu atât mai mult cu cât China a devenit principalul partener economic al Rusiei de la începutul atacului Moscovei asupra Ucrainei în 2022 și numeroasele sancțiuni occidentale. În total, conform cifrelor oficiale europene, 49% din exporturile europene către Rusia și 58% din importurile rusești sunt afectate de sancțiuni.

Și totuși, “economia rusă a dat dovadă de o rezistență remarcabilă față de aceste măsuri punitive”, notează un raport din noiembrie al think-tank-ului german Zois (Centru de studii est-europene şi internaţionale).

Schimburile comerciale dintre cele două țări au atins chiar un nivel record în 2023, cu o creștere de 26,3% pe an, potrivit Vămilor chineze. Mai mult, Beijingul importă masiv gaz și petrol de la vecinul său, “aproape 50%” din țițeiul rusesc, conform Kremlinului, în timp ce Moscova obţine în special componentele electronice de care are nevoie și pe care nu le mai poate achiziționa de la companii occidentale.

Ocolirea sancțiunilor

Cu atât mai mult cu cât toate mijloacele sunt bune pentru Moscova pentru a eluda sancțiunile occidentale. Rusia s-a echipat în special cu o “flotă din umbră și o infrastructură financiară paralelă”, notează cercetătoarea de la Carnegie Alexandra Prokopenko, care a lucrat la Banca Centrală a Rusiei până la începutul anului 2022.

Aceste nave petroliere fantomă cu proprietari nedeclaraţi nu au asigurare. “Principalul venit al Rusiei provine în continuare din hidrocarburi”, datorită “aranjamentelor” cu principalii săi cumpărători, în special China și India, notează ea.

“Turcia și Kazahstanul au devenit adevărate centre logistice” pentru Rusia”, adaugă ea, în special pentru a eluda sancțiunile asupra bunurilor tehnologice, cum ar fi semiconductorii esențiali pentru industria de apărare. Tehnologiile occidentale necesare pentru drone, rachete și comunicații provin, de asemenea, în mare parte din China, potrivit unui oficial ucrainean.

Chiar şi țările europene participă la sistem, cu, de exemplu, explozia exporturilor lor către fostele republici sovietice Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia… probabil reexportate în Rusia. Iar în domeniul hidrocarburilor, UE și-a majorat achizițiile de gaz lichefiat rusesc (GNL) (nesupus embargoului) cu peste 40% în primele șapte luni ale anului față de aceeași perioadă a anului 2021, pentru o valoare de aproximativ 5,29 miliarde de euro, a denunţat ONG-ul Global Witness la sfârşitul lunii august.

“Dedolarizarea” economiei

Pe lângă flota fantomă, pentru a reduce efectele sancțiunilor, Moscova a început și dedolarizarea economiei sale. Astfel, Rusia a crescut semnificativ în ultimele luni numărul de tranzacții financiare efectuate în monede naționale. Ponderea yuanului chinez în exporturile rusești a crescut de la 0,4% înainte de conflictul din Ucraina la 34,5%, potrivit ultimelor date comunicate la sfârșitul lunii ianuarie de șefa băncii centrale ruse, Elvira Nabiulina.

Reamintim, mai multe bănci și instituții financiare ruse au fost deconectate de la sistemul bancar internațional SWIFT, după începutul atacului rusesc, în 2022, îngreunând transferurile de bani din Rusia în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!