La 12 februarie, Consiliul Uniunii Europene a făcut un pas înainte în problema înstrăinării activelor rusești și a transferului activelor țării agresoare în favoarea părții ucrainene. Consiliul Uniunii Europene a aprobat un regulament care oferă o bază legală pentru utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate în favoarea Ucrainei.
Potrivit documentului, depozitarii centrali care dețin active ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de peste un milion de euro trebuie să contabilizeze soldurile în numerar acumulate ca urmare a măsurilor restrictive ale UE și să păstreze aceste venituri în conturi separate. De asemenea, CSD-urile din UE nu vor putea utiliza la discreție veniturile provenite din activele rusești.
Aceste condiții permit Consiliului UE să decidă “cu privire la posibila stabilire a unei contribuții financiare la bugetul UE colectate din acest profit net” pentru a sprijini Ucraina și continuarea redresării acesteia. Contribuția ar putea fi direcționată prin bugetul UE către un fond asupra căruia Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar la 6 februarie.
Potrivit hotărârii, de la începutul ostilităților din Ucraina, țările G7, UE și Australia au înghețat aproximativ 260 de miliarde de euro din activele Băncii Rusiei, cea mai mare parte a fondurilor fiind deținute în UE. Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Gita Gopinath, comentând într-un interviu online acordat revistei Foreign Policy decizia Occidentului de a confisca activele rusești, a declarat că aceasta ar trebui să fie susținută legal pentru a preveni posibile riscuri viitoare.
Ea a menționat că decizia privind posibila utilizare a activelor rusești este luată doar de țările care le dețin. Viitorul activelor, a spus ea, depinde de negocierile dintre aceste țări. Gopinath a adăugat, de asemenea, că FMI nu este implicat în discuțiile privind această inițiativă, dar fondul intenționează să evalueze impactul acesteia asupra țărilor individuale și asupra economiei globale.
Este demn de remarcat faptul că UE și țările G7 discută despre utilizarea activelor rusești înghețate încă din 2022. În decembrie 2023, FT a scris că SUA a sugerat că țările UE ar trebui să se recunoască drept victime ale acțiunilor Rusiei în Ucraina și, pe această bază, să confiște activele înghețate ca despăgubire pentru daune, iar apoi să redirecționeze aceste fonduri pentru a ajuta Ucraina prin intermediul Băncii Mondiale sau al unei alte organizații internaționale.
Însă, potrivit mai multor surse din conducerea UE, acestea s-au îndoit de posibilitatea de a folosi activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deoarece acest pas li s-a părut riscant din punct de vedere juridic și periculos pentru euro: investitorii străini s-ar putea teme pentru propriile active și le-ar putea retrage.
Comunitatea europeană s-a temut, de asemenea, de represalii din partea Kremlinului. La urma urmei, Federația Rusă deține active europene în valoare de 288 de miliarde de dolari – în special, proprietatea companiei belgiene Euroclear. Un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a reacționat deja la știre, spunând că, dacă Occidentul decide să folosească activele înghețate ale Rusiei, acest lucru va fi profund ilegal și va implica perspective judiciare foarte lungi.
Dar este important să ne dăm seama că orice amenințare judiciară din partea Moscovei nu este altceva decât un zgomot informațional. În realitate, este clar pentru orice finanțist și politician că Rusia a provocat pagube în valoare de mii de miliarde de dolari în cei doi ani de război din Ucraina. Și, de asemenea, își însușește activele marilor companii din teritoriile ocupate temporar. Prin urmare, utilizarea activelor agresorului împotriva sa este corectă și logică.
Un exemplu de acțiune decisivă este poziția Belgiei, care a planificat deja un plan de ajutor militar de 611 milioane de euro pentru Ucraina, la baza căruia vor sta taxele provenite din activele rusești. Dacă fiecare țară este capabilă să adapteze sau să îmbunătățească mecanismul de transfer, Federația Rusă nu numai că va primi un răspuns demn pe câmpul de luptă, dar poate fi învinsă în mod legitim.