Începutul anului 2024 pentru Ucraina a fost marcat de semnarea a trei acorduri istorice de garantare a securității cu state care s-au angajat să ajute Kievul în următorii 10 ani. Primul acord a fost semnat la 12 ianuarie cu Marea Britanie. La 16 februarie, alte două acorduri au fost semnate după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a vizitat Berlinul și Parisul. Una dintre principalele garanții ale acordurilor este că partenerii vor oferi asistență Ucrainei în primele 24 de ore în cazul unei eventuale agresiuni rusești după încheierea actualului război cu Rusia. Astfel de garanții sunt necesare pentru a preveni un nou război cu țara agresoare.
În iulie 2023, la summitul NATO de la Vilnius, mai multe țări, printre care și statele G7, s-au angajat să dezvolte și să încheie tratate de securitate cu Ucraina. Acestea vor rămâne în vigoare până când Ucraina va deveni membră cu drepturi depline a NATO, moment în care va fi activat articolul 5 din Tratatul Alianței, în care se menționează că un atac asupra unui membru al alianței este un atac asupra întregii alianțe. Garanțiile de securitate sunt necesare deoarece poziția geografică a Ucrainei o pune în mod constant în fața unei agresiuni rusești care trebuie depășită.
Franța consideră că securitatea Europei și a regiunii euro-atlantice depinde în mod direct de securitatea Ucrainei. Țara s-a angajat să ofere Ucrainei asistență financiară, în special aproximativ 3 miliarde de euro în acest an. Acordul francez se bazează pe cooperarea în domeniul securității, al securității cibernetice, al serviciilor de informații și contrainformații, al combaterii criminalității organizate periculoase, al protecției infrastructurilor critice, al cooperării în domeniul militar și al industriei de apărare și, cel mai important, pe un sprijin garantat în cazul unui atac armat iminent.
Franța este hotărâtă să sprijine în continuare sancțiunile împotriva Rusiei și a celor care susțin războiul. Ucraina și Franța vor depune în continuare eforturi pentru a găsi opțiuni pentru înființarea unui tribunal pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere penală deplină pentru ceea ce a făcut și să îi despăgubească pe ucraineni pentru daunele pe care le-a provocat.
Pe de o parte, formularea tratatului german este destul de slabă în ceea ce privește problema integrării euro-atlantice a Ucrainei, în special în comparație cu acordurile francez și britanic. Cu toate acestea, Germania rămâne cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev dintre țările europene. În 2024, aceasta s-a angajat să acorde Ucrainei un ajutor militar în valoare de 7,1 miliarde de euro.
Tratatul include asistență pentru consolidarea securității și a capacităților militare, referindu-se în mod specific la instruirea și educația militarilor ucraineni, contribuții la industria de apărare și combaterea amenințărilor cibernetice și hibride. Germania a adăugat o noutate la acord și s-a angajat să ajute la deminarea teritoriilor “contaminate” și să contracareze împreună riscurile chimice, biologice, radiologice și nucleare.
Diferența dintre acordul francez și cel german constă în faptul că Berlinul a fost foarte atent în formularea conținutului. În timp ce Marea Britanie și Franța au bifat în mod explicit “obligații” față de Ucraina, Germania a încercat de mai multe ori să înlocuiască acest cuvânt cu unul mai puțin responsabil din punct de vedere juridic și, în cele din urmă, a lăsat opțiunea de “aranjamente sigure”. De asemenea, acordul nu are o formulare clară privind sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO. Cu excepția unor astfel de momente, acordul cu Germania reprezintă un sprijin puternic pentru ucraineni.
Volodymyr Zelenskyy consideră că, dacă acordul privind garanțiile de securitate ar fi fost încheiat în 1991, nu ar fi existat niciun război cu Rusia. Președintele a adăugat că negocierile cu alte țări sunt în curs de desfășurare și că au fost deja convenite mai multe acorduri. Ucraina cere mai multe garanții și nu se va opri aici, deoarece acordurile de securitate pe zece ani garantează protecția ucrainenilor în cazul unei noi agresiuni după încheierea războiului.
Toate cele trei țări s-au angajat să ajute la reconstrucția postbelică a Ucrainei, să asigure redresarea și dezvoltarea durabilă a acesteia și să ofere sprijin militar pentru lupta împotriva Rusiei. Regatul Unit, Franța și Germania au dovedit încă o dată că problemele legate de securitatea globală și integritatea teritorială a țărilor sunt prioritare pentru ele. Unificarea și sprijinul sunt singurii garanți care pot salva lumea de la un război global. Ucraina se așteaptă ca celelalte țări să se alăture acordului de securitate, de care depind, printre altele, integritatea și securitatea Europei și a regiunii euro-atlantice.