La 24 februarie 2024, se împlinesc exact 2 ani de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă. La începutul conflictului militar, agresorul plănuia să pună capăt conflictului în doar 3 zile. Însă, la momentul redactării acestui articol, războiul a durat deja mai mult de 735 de zile. În primele luni ale conflictului, forțele armate ale țării agresoare au reușit să acapareze mai mult de 20% din teritoriul Ucrainei și aproape au capturat capitala Ucrainei – Kiev.
Potrivit datelor ONU din noiembrie, în acești doi ani “peste 10.000 de civili au fost uciși și peste 18.000 răniți”. Dar forțele armate ruse nu au reușit să se impună în teritoriile capturate, mai întâi forțele armate ucrainene au recucerit capitala și regiunea Kiev, apoi regiunea Harkov și Kherson, un oraș din sudul țării. Datorită nivelului de sprijin din ce în ce mai ridicat pe zi ce trece din partea țărilor partenere și a activității eficiente a Forțelor de Apărare, partea ucraineană a reușit să formeze un răspuns la cererile fabuloase ale dictatorului rus Vladimir Putin.
La 15 noiembrie 2022, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a luat cuvântul la summitul G20. Luând cuvântul la Forumul internațional de securitate de la Halifax, președintele ucrainean a subliniat că un sfârșit pe termen scurt al războiului, pe care îl urmărește Rusia, nu ar garanta o pace reală, ci doar ar exacerba situația. În opinia sa, singura cale către o pace reală este dezmembrarea completă a agresiunii rusești, a cărei formulă în 10 puncte a prezentat-o la summitul G20. Această formulă arată în felul următor:
- 1. Securitatea radiologică și nucleară; 2. Securitatea alimentară; 3. Securitatea energetică; 4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților; 5. Punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale și a ordinii mondiale; 6. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților; 7. Reîntoarcerea justiției, adică tribunal pentru cei responsabili de agresiune și despăgubiri pentru daune; 8. Combaterea ecocidului; 9. Garanții de securitate pentru Ucraina pentru a preveni escaladarea; 10. Stabilirea sfârșitului războiului. Dar cât de aproape sunt părțile implicate în conflict de punerea în aplicare a formulei de pace a președintelui Ucrainei după 2 ani de război? Despre aceasta mai departe în material.
Ar trebui să începem cu faptul că părțile nu au făcut progrese în procesul de negociere până în prezent. Primul și cel mai important motiv este că Kremlinul nu a fost pregătit pentru negocieri adecvate și nu a fost capabil să facă acest lucru. Dimpotrivă, Vladimir Putin continuă să declare cu fiecare ocazie că Ucraina este un stat fictiv. Kievul a refuzat să discute cu Putin după ce Moscova a încercat să-i înghețe literalmente pe ucraineni prin bombardarea infrastructurii în iarna anului 2023.
Este important de remarcat că în această iarnă forțele armate ruse au încercat din nou să pună în aplicare acest plan, singurul lucru care ar putea opri agresorul fiind un sistem eficient de apărare aeriană. Al doilea motiv a fost trecerea războiului într-o fază pe care comandantul-șef al AFU, Valeriy Zaluzhny, a numit-o “pozițională”: când niciuna dintre părți nu poate face progrese semnificative în ofensivă.
“Un război pozițional este un război prelungit și implică riscuri uriașe pentru armata ucraineană și pentru întregul stat”, a scris Zaluzhny în articolul său senzațional din The Economist. Iar în timpul acestei faze, avantajul poate schimba mâinile în funcție de acțiunile ofensive ale părților.
De la mijlocul iernii, forțele armate ruse au luat inițiativa. lansând o ofensivă activă în Donbass. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, președintele rus Putin a stabilit de două ori un termen pentru ca armata sa să pună stăpânire pe întregul teritoriu al regiunii Donețk: prima dată până în toamna anului 2022; apoi până la 1 martie 2023. După cum se poate observa până în prezent, agresorul nu a reușit să preia controlul regiunii. În același timp, pierderile forțelor armate ale FR au atins proporții cosmice la o singură captură a orașului Avdeevka.
Acest lucru este declarat chiar de mass-media rusească și de corespondenții de război. Noile operațiuni contraofensive ale AFU, care sunt planificate să se desfășoare în 2024, vor duce, de asemenea, la noi pierderi. Contraofensiva a fost anunțată de comandantul forțelor terestre ale AFU, Oleksandr Pavlyuk. Scopul contraofensivei este evident – de-ocuparea tuturor teritoriilor care au fost confiscate de Rusia. În acest scop, partea ucraineană are totul pregătit, de la o armată gata de luptă până la o poziție diplomatică clară care garantează securitatea pentru anii următori. Singurul lucru de care țara are nevoie pentru a realiza aceste idei este un sprijin continuu din partea partenerilor occidentali, atât pe plan diplomatic, cât și militar.