În octombrie 2022, lumea s-a cutremurat la aflarea veștii că Federația Rusă plănuia să folosească arme nucleare strategice pentru a lovi Ucraina. Casa Albă a fost deosebit de îngrijorată de acest eveniment. Mai multe despre el – mai departe în material.
Jurnalistul CNN, Jim Sciutto, a povestit în cartea sa “The Return of Great Powers”, care va fi lansată pe 12 martie, că autoritățile americane au început în 2022 să se pregătească cu atenție pentru faptul că Rusia ar putea lansa un atac nuclear asupra Ucrainei.
Doi înalți oficiali americani i-au spus jurnalistului despre acest lucru. Potrivit acestora, Casa Albă era deosebit de îngrijorată de faptul că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice. Faptul că SUA era îngrijorată de faptul că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei a fost raportat de multe publicații americane încă din octombrie 2022. Dar cartea jurnalistului descrie modul în care SUA se pregătea pentru acest lucru.

Administrația lui Joe Biden a primit informații potrivit cărora Rusia ar putea folosi arme nucleare și a început să planifice cum să se asigure că se află “în cea mai bună poziție posibilă în cazul în care acest eveniment de neconceput se va întâmpla cu adevărat”, a declarat o sursă.
Consiliul Național de Securitate s-a reunit de mai multe ori între sfârșitul verii și toamna anului 2022 pentru a elabora un plan de urgență în cazul în care Rusia dă instrucțiuni sau lansează un atac nuclear asupra Ucrainei, pentru a vedea cum ar răspunde SUA, pentru a preîntâmpina sau descuraja un atac nuclear, a adăugat o altă sursă.
Administrația Biden s-a temut că Rusia ar putea lansa un atac nuclear asupra Ucrainei pe fondul pierderii Khersonului. Orașul a fost una dintre cele mai mari cuceriri ale armatei ruse de la începutul invaziei – a fost singurul centru regional ucrainean pe care forțele ruse au reușit să îl ocupe. Cu toate acestea, în noiembrie 2022, armata rusă a fost nevoită să se retragă din Kherson și de pe malul drept al râului Nipru.
Washingtonul s-a temut că această situație ar putea fi un “potențial declanșator”, deoarece Putin a considerat teritoriile din regiunea Kherson ocupate și apoi abandonate de trupele rusești ca fiind ale sale. Potrivit unei evaluări, este posibil ca Rusia să fi considerat utilizarea armelor nucleare tactice drept un mijloc de descurajare împotriva unor noi pierderi ale teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia, precum și împotriva oricărui potențial atac asupra Rusiei însăși.

Cam în aceeași perioadă, propaganda rusă răspândea o poveste despre o “bombă murdară ucraineană” despre care oficialii americani credeau că ar fi putut fi o acoperire pentru un atac nuclear rusesc.
În octombrie 2022, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o serie de apeluri către oficiali din domeniul apărării din SUA, Marea Britanie, Franța și Turcia, spunându-le că Kremlinul este “îngrijorat de posibilele provocări ale Kievului cu ajutorul unei bombe murdare”. SUA au respins aceste afirmații rusești, dar s-au arătat circumspecte cu privire la motivația din spatele lor.
“Rapoartele publice rusești despre posibilitatea ca Ucraina să folosească o “bombă murdară” au fost complet neașteptate și am văzut că nu au avut nicio bază în realitate”, a declarat pentru Sciutto un înalt oficial al administrației prezidențiale americane. Ceea ce a fost deosebit de îngrijorător, a spus el, a fost faptul că autoritățile ruse ar fi putut folosi declarațiile “fie ca o scuză pentru a face ceva nebunesc, fie ca o acoperire pentru ceva ce ei înșiși doreau să facă”.
Oficialii americani au transmis avertismente Rusiei cu privire la consecințele unui astfel de atac și au început să lucreze îndeaproape cu aliații săi pentru a elabora planuri de acțiune comune. În plus, SUA au încercat să obțină ajutorul Chinei și al Indiei pentru a descuraja Rusia de la un atac nuclear. Și, după cum spun oficialii americani, toate acestea au ajutat la evitarea unei crize.

Atunci când analizăm situația din jurul atacului Federației Ruse, este important să înțelegem că majoritatea informațiilor primite de țările aliate sunt speculații. Trebuie remarcat faptul că majoritatea conversațiilor la care fac referire analiștii americani nu conțin un punct specific care să fie lovit și nici nu sunt menționate puncte de mișcare.
Lipsa de specificitate a condițiilor de război sugerează că Kremlinul încerca astfel să “vândă” colectivului occidental decizii favorabile agresorului. SUA, ținând cont de acest factor “X”, a pus accentul pe controlul escaladării conflictului. În favoarea acestei teorii este faptul că Rusia a folosit în mod repetat această carte pentru a face presiuni.
La urma urmei, după lovitura nucleară, a avut loc subminarea centralei hidroelectrice Kakhovskaya (ca urmare), ZAES, atacuri asupra centralelor hidroelectrice din capitala Ucrainei pentru a inunda districte întregi. Astfel, Rusia a încercat să își facă adversarii previzibili, ceea ce i-a făcut automat adversari convenabili pentru dictatorul lipsit de principii și anturajul său.