Tot mai mult se vorbește despre faptul că alegerile din Rusia sunt doar o chestiune de protocol. Există vreo probabilitatea ca, în viitor, candidații din opoziție să aibă posibilitatea de a concura liber, fără a fi înlăturați (așa cum s-a întâmplat în cadrul ultimelor scrutine)?
În toată istoria sa Rusia și apoi Federația Rusă a avut extrem de puține episoade democratice, infime temporal comparativ cu lunga tradiție a verticalei puterii. Aceasta din urmă a marcat profund spiritul și cultura politică a cetățeanului rus de rând care a fost obișnuit cu supunerea față de Țar, de Secretarul General al PCUS și apoi față de președintele Federației Ruse. Verticala puterii presupune o umbrela de avantaje care curg în cascadă de la cei care sunt în vârful ierarhiei până la cel din urmă membru al societății. Dacă ai ieșit de sub această umbrelă fie trebuie să ai nesfârșit de mulți bani și să te refugiezi în străinătate, să faci practic nevăzut și să nu critici pe nimeni din sistem. Iar dacă nu vei sfârși alături de uriașul șir de martiri pentru libertate (nu neapărat și pentru democrație) ai Rusiei.
Doar cetățenii extrem de bine educați și conectați la gândirea liberală occidentală se apropie de opoziție, chiar și când aceasta este permisă legal (cum a fost în perioada lui Elțân). În rest cetățeanul de rând ”ține capul la cutie” și e mai fericit cu dictatura decât cu o democrație în care ar trebui să cedeze avantajele verticalei de care am spus.
Deci nu cred că opoziția va avea posibilitatea de a se dezvolta și de a concura liber până nu se va petrece o revoluție mental comportamentală a cetățenilor Federației Ruse, ceea ce e greu de imaginat în viitorul apropiat. Nu uitați că religiile majoritare în Rusia sunt creștinismul ortodox și islamul, ambele religii ale supunerii și complianței, asta după de 72 de ani comunism.
Care sunt cele mai probabile scenarii post-electorale, și cum ar putea acestea să modeleze viitorul politic și social al Rusiei?
Nu există de cât un singur scenariu post-electoral – Putin va câștiga zdrobitor și își va consolida puterea în interior până la osificarea completă a statului, mai ales că e un stat în război, război care îi drenează o uriașă parte din resurse. Ivan cel Groaznic, Alexandru I, Lenin și Stalin au recurs în situații similare la metode similare, deci nu văd să existe alte scenarii
Cum considerați, există vreo direcție în care potențiala realegere a lui Putin ar putea afecta situația politică din România?
Probabil în nici un fel. Scenografia pentru alegerile din România a fost construită cu un Putin la Kremlin și cu mme Șoșoacă și George Simion în România ca extremiști putiniști (ceea ce este și adevărat). Așa că show must go on and it will
Cum considerați, realegerea lui Putin ar putea intensifica politica de sancțiuni a Occidentului?
E greu de crezut că vor mai exista și alte sancțiuni dacă cele de până acum nu și-au făcut decât parțial efectul.