Premierul israelian a precizat că nu vede o alternativă la atacul terestru asupra orașului Rafah, ultimul bastion din Gaza în care armata israeliană nu a intrat, în ciuda apelurilor președintelui american Joe Biden care avertizează privind riscul unui număr ridicat de victime civile, relatează The Guardian, citat de sursă.
Benjamin Netanyahu a subliniat că râmâne „determinat” să meargă mai departe cu operațiunea terestră asupra orașului în care se află acum numeroși palestienini strămutați de războiul împotriva Hamas din Gaza în ciuda apelurilor părții americane.
El le-a spus marți parlamentarilor israelieni că i-a transmis „extrem de clar” președintelui american „că suntem determinați să finalizăm eliminarea acestor batalioane (nr. Hamas) din Rafah și că nu există altă cale decât pe cale terestră”.
Netanyahu și Biden au avut luni o conversație telefonică. Ulterior, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a precizat că SUA consideră că atacul asupra Rafah va fi „o greșeală”, iar Israelul își poate atinge obiective militare prin alte mijloace.
Marți, Netanyahu a precizat că așteaptă înainte de a ordona operațiunea să audă propuneri din partea SUA „din respect pentru președinte (nr. Biden)” despre metode de a proteja populația civilă.
Cu toate acestea, a subliniat că nu vede nicio alternativă la o operațiune terestră pentru a putea îndeplini obiectivul Israelului de a elimina gruparea teroristă Hamas.
„Am avut o dezbatere cu americanii privind nevoia de a intra în Rafah, nu privind necesitatea de a elimina Hamas”, a declarat Netanyahu.
Peste 32,000 de palestinieni, uciși
Oficialii israelieni au subliniat că Rafah, localitatea aflată la granița Gaza cu Egipt, este ultimul bastion al Hamas din Gaza. Operațiunea terestră este însă extrem de dificilă întrucât aici se află 1,5 milioane de palestinieni, mai bine de jumătate din populația din Gaza. Cei mai mulți s-au refugiat aici după ce armata israeliană a intrat în Fâșia Gaza.
Casa Albă a transmis că nu va susține o operațiune în Rafah până când Israelul nu va prezenta un plan credibil pentru a asigura siguranța civililor palestinieni.
Cel puțin 32.000 de persoane au fost ucise în Gaza după declanșarea operațiunii israeliene, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Războiul a fost declanșat de atacul surpriză al Hamas asupra Israel din 7 octombrie, când 1.200 de israelieni au fost uciși, iar circa 250 au fost luați ostatici de Hamas.